Bart De Pauw moet voor rechter verschijnen

De raadkamer van Mechelen heeft beslist om Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank door te verwijzen. Hij zal er terechtstaan voor ‘belaging en digitale overlast’. Concreet gaat het om beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag bij vrouwen met wie hij samenwerkte.

wle/vd

Wanneer de zaak zal voorkomen, is nog niet vastgelegd. Dat wordt ten vroegste in 2021. De Pauw riskeert een celstraf van twee jaar.

De advocaten van beide partijen zaten vanmorgen kort bijeen, maar na elf minuten werd de zitting geschorst. De tv-maker was daarbij niet aanwezig. Na de middag liet de raadkamer weten dat hij wordt doorverwezen. Omdat zowel de advocaten van de slachtoffers als De Pauw hadden aangegeven klaar te zijn voor een proces, komt de doorverwijzing niet onverwacht.

Lieselotte Claessens, woordvoerster van het parket van Mechelen, benadrukt dat er pas op het proces beslist wordt over schuld of onschuld. Maar ze vindt wel dat er voldoende aanwijzingen zijn om een doorverwijzing te rechtvaardigen. Het dossier tegen De Pauw bevat honderden berichten en verklaringen van een tiental vrouwelijke slachtoffers.

De Pauw had eerder al aangegeven dat hij noch zijn advocaat zich tegen een rechtszaak zou verzetten. Zijn advocaten herhaalden dat vanmiddag nogmaals. In 2018 wees De Pauw ook een bemiddelingspoging af, die een rechtszaak nog had kunnen voorkomen. ‘Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen’, zei hij in mei. ‘Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is, of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld.’

Meester Christine Mussche, die enkele burgerlijke partijen vertegenwoordigt, liet eerder ook weten klaar te zijn voor het proces. ‘De inhoud van het strafdossier spreekt voor zich.’ Ze noemt het echter ‘onbegrijpelijk’ dat De Pauw ‘het nog steeds heeft over anonieme klachten, terwijl hij nu al meer dan twee jaar, van bij de aanvang van het gerechtelijk onderzoek, op de hoogte werd gebracht van onze identiteit’.

‘Dat de procureur en de voorzitter bevestigen dat er genoeg aanwijzingen zijn dat [de vrouwen] foutief behandeld zijn in hun ontmoeting met meneer De Pauw, is een hart onder riem. De doorverwijzing zegt niets over schuld of onschuld, maar het is een stap in de goede richting’, zei Mussche nog.

Videoboodschap

Het onderzoek is gestart nadat De Pauw in november 2017 zelf in een videoboodschap gemeld had dat de VRT hem aan de kant schoof wegens grensoverschrijdend gedrag. In het filmpje schreeuwde De Pauw zijn onschuld uit, maar de VRT maakte zich sterk dat verschillende vrouwen ‘ernstige’ ­beschuldigingen geuit hadden. Enkele dagen later gaf De Pauw toe dat zijn naar eigen zeggen ‘flirterige manier van omgaan niet door iedereen werd gesmaakt’.

De Pauw zou langere periodes grote hoeveelheden expliciete en soms ronduit vulgaire sms’en gestuurd hebben naar vrouwen die meewerkten aan zijn producties. In enkele ­gevallen zou hij ook bij hen langsgegaan zijn. Het parket besliste daarom zelf om een onderzoek in te stellen.