© BELGA

Zaak-Bart De Pauw doorverwezen naar correctionele rechtbank

De Mechelse raadkamer heeft tv-maker Bart De Pauw naar de strafrechter doorverwezen voor belaging en elektronische overlast. Zijn advocaten hebben zich in de zitting vanmorgen niet verzet. “Wij hebben heel veel te zeggen, maar niet vandaag”, was de korte commentaar.

De televisiemaker wordt door verschillende vrouwen met wie hij samenwerkte, beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij stuurde hen onder meer seksueel getinte sms’en.

Het parket drong tijdens de zitting van de raadkamer aan op een doorverwijzing naar de strafrechter. “Na de afsluiting van het onderzoek hebben we een eindvordering opgesteld. Daarin hebben we geoordeeld dat er voldoende bezwarende elementen waren om een doorverwijzing te vragen naar de correctionele rechtbank. Dat doen we op basis van aanwijzingen van belaging en elektronische overlast.”

“Een doorverwijzing zegt overigens nog niets over de schuld of onschuld van iemand, dat wordt pas uitgemaakt in de rechtbank”, zegt woordvoerster Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket.

De Pauws advocaten Michael Verhaeghe en John Maes deden alvast niets om dat te verhinderen. “Wij hebben ons niet verzet tegen de doorverwijzing”, bevestigden ze hun eerder kenbaar gemaakte standpunt. “Wij hebben heel veel te zeggen, maar niet vandaag. Dat gebeurt in de rechtbank”, klonk het. De Pauw zelf was niet aanwezig.

Ook de actrices die door De Pauw gestalkt zouden zijn, waren zoals gepland niet aanwezig. Meester Christine Mussche, advocaat van de vermeende slachtoffers, hield het bij ‘geen commentaar’. De slachtoffers hebben nooit om een proces gevraagd: het gerecht startte een onderzoek op zonder dat zij ooit een klacht indienden. Dat gebeurde nadat De Pauw zelf in een videoboodschap hun klachten wereldkundig maakte.

Maandag lekte uit dat er in het verleden een poging tot bemiddeling was gebeurd door de advocaten van enkele burgerlijke partijen, maar dat de verdediging van De Pauw daar niet op inging.

LEES OOK. Vrouwen willen bemiddelen, Bart De Pauw verkoos toch proces (+)

(bepr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER