Dienstencheques worden duurder: ‘Waarom prijs niet laten variëren?’

Binnen afzienbare tijd worden dienstencheques minstens één euro duurder, verwacht het grootste dienstenchequebedrijf van Vlaanderen. Dat zegt topman Nico Daenens in de krant De Standaard.

Volgens de CEO van Group Daenen, die in totaal 14.000 werknemers in dienst heeft, is een prijsstijging onmogelijk af te wenden. Door loonsverhogingen nemen de uitgaven steeds toe, terwijl de overheid de subsidiëring niet laat volgen. Als de Vlaamse overheid niet snel bijspringt, zullen alle dienstenchequebedrijven tot één euro administratieve vergoeding per cheque aanrekenen, verwacht Daenen.

Rendabiliteit daalt

De Vlaamse regering pompt jaarlijks 1,3 miljard euro in het systeem van dienstencheques, maar bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) is zich bewust van het feit dat er steeds minder winst gemaakt wordt in de sector. ‘Globaal is de sector financieel gezond, maar de rendabiliteit is wel dalend. De loonkost is een bepalende factor in die rendabiliteit’, zei ze begin juni, naar aanleiding van een studie over de terugverdieneffecten.

Nico Daenens (midden), met Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

‘Dit jaar is al een derde van de bedrijven verlieslatend, tegenover een kwart twee jaar geleden’, schetst ook Daenens de problematiek. Volgens hem worden de automatische indexaanpassingen van de lonen sinds 2009 maar voor zo’n drie vierde gecompenseerd door een verhoging van de subsidie. De topman geeft ook aan dat er geen marge meer is om loonsverhogingen toe te staan tijdens de tweejaarlijkse onderhandelingen met de vakbonden.

Spilindex of inkomen

De sector wil dat de prijs van de dienstencheque, net als de subsidie van de overheid, gekoppeld wordt aan de spilindex. Op die manier zou één cheque nu 9,18 euro in plaats van 9 euro kosten. De prijs van één cheque is al 6 jaar dezelfde. Vorig jaar morrelde de Vlaamse regering wel aan de fiscale aftrek, die van 30 naar 20 procent ging. Zo betaalt de klant 7,20 euro zelf, in plaats van 6,3 euro voorheen.

Daenens pleit nu voor een ingrijpende hervorming, waarbij de prijs van een dienstencheque afhankelijk wordt van het inkomen van de gebruiker. ‘Het is niet fair om gezinnen met een laag inkomen evenveel te laten betalen voor een cheque als gebruikers die een pak meer verdienen. Waarom niet de prijs van de cheque laten variëren tussen 6 en 14 euro, naargelang wat iemand verdient’, oppert de topman in de krant.

Meer