Verdediging van Melikan Kucam vraagt getuigenverhoor op proces over humanitaire visa

Melikan Kucam  ©  Joris Herregods

De advocaat van de Mechelse N-VA’er Melikan Kucam (46) wil bij de start van het proces over fraude met humanitaire visa een aantal getuigen verhoren. Dat kondigde hij dinsdag aan op een inleidende zitting.

Bron: BELGA

De verdediging wil een cultuurfilosoof laten getuigen en wil ook een aantal benadeelden die verklaringen tegen Kucam hebben afgelegd, aan de tand kunnen voelen. Concrete namen kon de advocaat van Kucam nog niet meedelen, waardoor de rechtbank er nog geen standpunt kon over innemen.

De verdediging krijgt nu tot volgende week de tijd om de namen van de getuigen en eventueel andere verzoeken op papier te zetten, waarna er op 21 september verder over gedebatteerd zal worden. Dan zal ook een datum geprikt worden waarop de zaak behandeld wordt.

Negen andere beklaagden terecht

Melikan Kucam staat samen met nog negen andere beklaagden terecht, onder wie ook zijn echtgenote en zijn zoon. Hij zou zich laten betalen hebben om mensen aan een humanitair visum te helpen. Die visa werden uitgereikt in het kader van de reddingsactie van christenen uit het oorlogsgebied in Syrië.

Met een humanitair visum konden deze mensen op een veilige en legale manier naar België reizen om in ons land asiel aan te vragen. Kucam was een van de particulieren die in samenspraak met het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de lijsten opstelde met kandidaten voor zo’n humanitair visum.

De beklaagden worden vervolgd voor feiten van mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie. Daar staan gevangenisstraffen tot 15 jaar op en geldboetes tot 150.000 euro per slachtoffer. Kucam heeft de feiten altijd ontkend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen