Egbert Lachaert (Open VLD) test positief op Covid-19, preformateurs bekijken of ze formatie via videoconferentie kunnen voortzetten

Open VLD-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert is besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. En dus moet hij onmiddellijk veertien dagen in quarantaine. Er vinden geen formatievergaderingen plaats tot de resultaten bekend zijn van de coronatests. Of de onderhandelingen worden verdergezet via videoconferenties wordt bekeken.

“Gezondheid gaat boven alles”, klinkt het in de omgeving van de preformateurs. En dus moeten alle partijvoorzitters, onderhandelaars van de zogenaamde Vivaldi-partijen en mensen die in contact zijn geweest met Lachaert nu ook getest worden. Tot daar duidelijkheid over is, kunnen de vergaderingen voor de regeringsvorming niet doorgaan.

Eens bekend is wie besmet is, kunnen eventuele vervangers aantreden. Ondervoorzitter Alexander De Croo neemt tijdelijk de leiding van Open VLD op zich.

Het is dus nog afwachten wanneer socialisten, liberalen, groenen en CD&V de draad van de gesprekken weer kunnen oppikken. Eerder op de dag was er wel een korte vergadering van preformateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau met de voorzitters van de betrokken partijen. Die ging over de werkmethode.

Nadien raakte dus bekend dat Lachaert positief heeft getest op het coronavirus. Rousseau liet zich intussen ook testen en bleek negatief. Op de resultaten van de tests bij de andere voorzitters en bij de zogenaamde sherpa’s (Wetstraat-taal voor onderhandelaars), is het nog wachten.

De formateurs bekijken intussen hoe ze hun werkzaamheden toch kunnen verderzetten via videoconferentie.

Alexander De Croo

In elk geval zal de besmetting gevolgen hebben voor het verdere verloop van de werkzaamheden. Wie in contact is geweest met een persoon die positief heeft getest, moet immers een tijdje in isolatie, zelfs indien je zelf negatief hebt getest. En je kan ten vroegste na vijf dagen een tweede test ondergaan. Pas als die negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Volgens de coronavoorschriften zullen fysieke vergaderingen met andere woorden een tijdje onmogelijk zijn.(cdh/agy/mvdr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen