Eerste drijvend zonnepark van Vlaanderen geopend in Dessel moet verbruik van 2.000 gezinnen opvangen

Op een groeve van zandverwerker Sibelco in Dessel is dinsdag het eerste drijvend zonnepanelenpark van Vlaanderen officieel in gebruik genomen ©  RR

Op een groeve van zandverwerker Sibelco in Dessel is dinsdag het eerste drijvend zonnepanelenpark van Vlaanderen officieel in gebruik genomen. De installatie Floating PV telt 17.250 zonnepanelen en produceert 7 GWh per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van 2.000 gezinnen.

Bron: BELGA

Het project dat werd opgestart in 2017 is een samenwerking van Sibelco, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, Luminus en Group Machiels. De bouw was in handen van Engie Fabricom. “Sibelco is door haar zandontginning eigenaar van heel wat grote groeves”, zegt country manager Bart Van Herck. “Zo is de groeve De Schans 70 hectaren groot. De ligging dichtbij de fabriek maakt de site perfect geschikt voor een drijvend zonnepark.”

Naast het feit dat er geen andere grond wordt ingenomen, hebben zonnepanelen op het water nog enkele andere voordelen. Zo kunnen ook aan de onderkant panelen worden geïnstalleerd, die zonlicht krijgen door de reflectie op het water. Het water heeft bovendien een koelend effect, wat het rendement ten goede komt. Op hete dagen worden de panelen besproeid met water dat wordt opgepompt uit de groeve.

De 17.250 panelen produceren jaarlijks 7 GWh groene stroom, genoeg voor 2.000 gezinnen. Zo’n 80 procent zal door de vesting van Sibelco worden gebruikt, de rest komt op het net terecht.

Drie windturbines

Op het terrein van Sibelco, op de grens van Dessel en Mol, zorgen ook drie windturbines van Luminus voor duurzame energie. “Wanneer het zonnepark volledig operationeel is, zal 55 procent van het energiegebruik in onze fabriek van een duurzame bron komen”, zegt Van Herck. “Op deze groeve is nog ruimte om het aantal zonnepanelen uit te breiden, maar ook op andere locaties in België hebben we gelijkaardige zandgroeves. We kijken dus naar mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden.”

Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) mocht dinsdag het laatste zonnepaneel helpen installeren. “Dergelijke projecten wil de Vlaamse regering volop steunen”, zegt de minister. “Floating PV zal ook metingen uitvoeren en haar resultaten delen met het Vlaams Energieagentschap.”

Cathy Berx

Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx steunde het project van in het begin. “Initiatieven als deze helpen de provincie om haar doelstellingen op het vlak van klimaatneutraliteit te helpen verwezenlijken. Dit drijvende zonnepark maakt optimaal en multifunctioneel gebruik van de mogelijkheden die plassen als deze bieden voor de natuur, maar ook voor de opwekking van hernieuwbare en duurzame energie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen