Assisen Vlaams-Brabant: Elizabeth Wafula stierf een snelle dood

Beschuldigde James Ololo gebruikte veel meer geweld dan hij maandag tijdens zijn verhoor liet doorschemeren ©  atb

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven hebben twee wetsdokters dinsdag hun onderzoek naar de dood van Elizabeth Wafula toegelicht. Uit hun getuigenis bleek dat het slachtoffer een snelle dood stierf. Beschuldigde James Ololo gebruikte veel meer geweld dan hij maandag tijdens zijn verhoor liet doorschemeren.

Bron: BELGA

James Ololo (58) wordt beschuldigd van moord op Elizabeth Wafula in haar woning in Overijse op 4 oktober 2017. Zijn 53-jarige ex-partner wilde hem al langer uit haar huis. De Nederlander van Keniaanse origine bracht haar om het leven met drie messteken.

De wetsdokters Wouter Van Den Bogaert en Astrid Christiaens bepaalden het tijdstip van het overlijden op 21.30 uur. “Het slachtoffer vertoonde sporen van scherpe trauma’s: twee wonden in de buik en één wonde in de linkerflank aan de rug.” De artsen beschreven de trajecten van de drie verwondingen door de messteken. Die gingen acht, tien en veertien centimeter diep. “Bij de tweede messteek werd de handelingsbekwaamheid aangetast. Wafula verloor toen het bewustzijn. Tevens vond een significante aantasting van de ademhaling plaats, als gevolg van een klaplong.” Wafula had ook diepe snijwonden aan beide handen. “Die afweer- en verweerletsels wijzen erop dat Wafula naar het mes gegrepen heeft en allicht geprobeerd heeft om het af te pakken.”

De artsen constateerden ook tekens van stompe geweldpleging. “Naast een opvallend profielletsel op de wang had het slachtoffer puntbloedingen in het oog. Die kunnen wijzen op samendrukkend of toesnoerend geweld tegen de hals. Dat kan potentieel dodelijk zijn. Ze vertoonde ook verwondingen aan de lip, de voorarm en de schouder. Ze werd meermaals hardhandig neergedrukt.” Het toxicologisch onderzoek bij Wafula wees op een alcoholintoxicatie van amper 0,12 promille. “Dat leidde hoogstens tot een milde beïnvloeding van haar gedrag”, zegden de wetsdokters. Zij diepten ook het medisch dossier van Wafula op. Daaruit bleek dat zij hiv-seropositief was.

“Onderzoek naar anamnese”

De artsen onderzochten ook Ololo. De beschuldigde kon zich tijdens diverse verhoorsessies van het onderzoek weinig herinneren van de feiten. “Onderzoek naar anamnese brachten geen geheugenstoornissen aan het licht. De man was wel erg overstuur, wat de vage herinneringen kan verklaren.”

Tijdens de wedersamenstelling op 5 december 2018 bleek dat de discussie tussen Ololo en Wafula twintig minuten duurde. Volgens de beschuldigde ging zijn ex-partner toen over tot duwen en spugen in het gezicht. “Op dat moment greep Ololo naar een keukenmes uit de vaat. Hij nam het losjes in de hand en diende een eerste steek toe. Aan de zetels kwam het tot een schermutseling, waarbij onder meer een salontafel omver werd gegooid. Wafula probeerde het mes te grijpen en werd bij de keel gegrepen. Vanuit een face-to-facepositie heeft Ololo haar toen nog twee keer kort na elkaar gestoken.”

Volgens Wouter Van Den Bogaert is Wafula snel overleden na de opgelopen letsels. “Ze verloor heel snel het bewustzijn. Haar hart heeft maximaal nog enkele minuten geklopt. Een snellere reanimatie zou haar niet gered hebben.” De hartmassage begon om 21.09 uur en 21 minuten later werd het overlijden officieel vastgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen