Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Versoepeling voor cultuursector: zalen moeten nog maar één stoel vrijlaten tussen bubbels

Versoepeling voor cultuursector: zalen moeten nog maar één stoel vrijlaten tussen bubbels
Beeld Photo News

Culturele huizen hoeven voortaan maar één stoel tussen te laten tussen verschillende bubbels of individuele toeschouwers. Die versoepeling werd overeengekomen door de Crisiscel Cultuur en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), tevens bevoegd voor Cultuur.

 Aanvankelijk moest een afstand van anderhalve meter gegarandeerd worden, maar dat werd vanaf 1 september verminderd naar één meter. Nu is één stoel voldoende. Het is ook niet langer nodig om een een volledige rij leeg te laten tussen toeschouwers.

Celeval, het adviesorgaan voor coronamaatregelen, gaf een positief advies voor de versoepeling, op voorwaarde dat het gebouw is uitgerust met een CO2-sensor. “Deze vereenvoudigde maatregel laat toe dat verschillende zalen op meer dan 60 procent capaciteit zullen kunnen werken”, stelt Jambon in een persbericht. “Dat is echt een belangrijke opsteker, want de tijd dringt voor de hele sector.”

Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur reageert positief. “Deze maatregel en de geformuleerde voorwaarden zijn werkbaar voor ons. Bovendien zijn ze een gevolg van kortere lijnen tussen sector, virologen en de minister. Zo vermijden we verwarring en zijn maatregelen ook gedragen. Om deze crisis het hoofd te bieden, moeten we het voortaan zo aanpakken.

Twitter bericht wordt geladen...