Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Aantal besmettingen stijgt opnieuw tot boven de 500 per dag

Een verpleegkundige houdt coronatesten omhoog.Beeld ANP

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen tot gemiddeld 502,1 per dag in de periode van 30 augustus tot en met 5 september, een stijging van 13 procent. Dat blijkt uit de recentste gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is al de vierde dag op rij dat het gemiddeld aantal nieuwe coronagevallen op weekbasis in stijgende lijn zit. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt.

en

De teller van het aantal besmettingen sinds het begin van de epidemie staat nu op 89.141. Dat zijn er 774 meer dan gisteren werd gemeld. Op vrijdag 4 september, het laatste beschikbare dagcijfer, zijn 686 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Op donderdag 3 september waren er nog 647 bevestigde besmettingen, op woensdag 2 september 567.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van na 4 september is dus nog niet definitief. Voor zaterdag 5 september staan er nu al 296 besmettingen in de tabellen, voor zondag 6 september gaat het voorlopig om 126. Die cijfers zullen de komende dagen nog worden bijgesteld.

In elke provincie van het land is er weer een stijging merkbaar van het aantal coronabesmettingen, op Limburg na. Ook in de provincie Antwerpen en in het Brussels Gewest, die met respectievelijk 702 en 923 besmettingen in een week het hoogste aantal besmettingen tellen, gaan de cijfers weer omhoog.

Afgezet tegenover het inwonersaantal blijft Brussel gemiddeld meer dan dubbel zoveel dagelijks nieuwe besmettingen tellen dan Antwerpen: per 100.000 inwoners testen er nu elke dag gemiddeld 11 mensen positief voor het coronavirus. In Antwerpen is dat cijfer opnieuw licht gestegen, naar 5,39. 

Het reproductiegetal voor België bedraagt 1,13. Dat betekent dat iemand die is besmet met het virus gemiddeld één andere persoon aansteekt.

Het aantal ziekenhuisopnames in ons land is ook gestegen. Tussen 2 september en 8 september bedroeg dat gemiddeld 20,7 per dag, een week eerder was dat nog 16,1. Sinds 15 maart werden 19.165 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Er lagen gisteren 260 (+25) coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 59 (+7) op intensieve zorg. 35 (+1) van hen worden beademd.

Er stierven in de periode van 30 augustus tot en met 5 september dagelijks gemiddeld ook 2,29 personen die besmet waren met het coronavirus. Een lichte daling: een week eerder waren dat er nog 6. Er werden van 30 augustus tot en met 5 september 16 sterfgevallen gerapporteerd.

In totaal zijn er in ons land nu 9.912 overlijdens geteld van personen die besmet waren met het coronavirus.