Direct naar artikelinhoud
Griekenland

Grieks vluchtelingenkamp Moria nagenoeg verwoest door brand, duizenden migranten geëvacueerd

Mannen rennen weg van het vuur in het Griekse vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.Beeld AFP

Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is nagenoeg geheel verwoest door meerdere branden woensdag. Ruim twaalfduizend migranten zijn geëvacueerd.

“Enorme delen van het kamp staan in brand of zullen afbranden”, vertelt hulpverlener Karin Arendsen van de Nederlandse organisatie Stichting Bootvluchteling, die met haar medisch team uit kamp Moria is geëvacueerd. “Er woeden vaker branden in het kamp, maar deze is van een andere orde.”

“Het was een zeer moeilijke nacht”, aldus een regeringswoordvoerder. Hij kondigde aan dat later woensdag de noodtoestand zal worden afgekondigd op Lesbos. Door de branden hebben zo’n twaalfduizend migranten nu dringend onderdak nodig.

Volgens Arendsen is ook het noodhospitaal in gevaar. Grote aantallen bewoners van het kamp proberen zich in veiligheid te brengen in een naburige olijfboomgaard. “Wij volgen de situatie op de voet en kijken wat we kunnen doen om zo snel mogelijk hulp te bieden.”

Geëvacueerde migranten staan met hun spullen te wachten op een veilige plek buiten het kamp.Beeld AFP

Quarantaine

Arendsen zegt dat het dinsdagavond onrustig was in Moria en dat vluchtelingen protesteerden tegen de lockdown. Die geldt sinds donderdag in het overbevolkte vluchtelingenkamp om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, nadat vorige week woensdag de eerste besmetting werd vastgesteld. Inmiddels zijn er 35 bewoners besmet. 

Brand in het vluchtelingenkamp Moria.Beeld AFP

Sindsdien heerst er volgens Arendsen een gespannen situatie in het kamp. “Er is geen medisch plan van de Griekse overheid om te volgen en ervoor te zorgen dat er geen paniek ontstaat”, aldus Arendsen. “Ook de informatievoorziening vanuit de Griekse overheid is slecht.”

Over de oorzaak van de brand doen meerdere verhalen de ronde, aldus het Duitse persbureau DPA. Sommige kampbewoners zeggen dat Griekse eilandbewoners het vuur hebben aangestoken. In andere berichten wordt gemeld dat vluchtelingen zelf de aanstichters zijn en vervolgens de brandweer hinderden bij het blussen. De regering zegt dat nog wordt onderzocht of de branden inderdaad zijn aangestoken door bewoners. Brandweerlieden bevestigden dat ze op ‘verzet’ stuitten van migranten bij het blussen van de branden.

Harde wind

De oproerpolitie heeft in de loop van de ochtend controleposten bij een snelweg langs het kamp ingericht om de bewegingsvrijheid van de bewoners te beperken. Nieuwszender CNN Greece meldt op zijn website dat er momenteel meerdere branden op Lesbos woeden. De brandweer probeerde in het westelijk deel van het eiland twee grote bosbranden te blussen.

Het blussen op Lesbos zal naar verwachting de hele nacht duren. De harde wind wakkert de branden verder aan en maakt het de brandweer nog lastiger. Het Britse persbureau Reuters meldt dat in totaal 28 brandweermannen, geholpen door vrijwilligers de branden in en om Moria proberen te blussen.

Lesbos was in 2015 en 2016, toen Europa werd getroffen door een massale vluchtelingenstroom, de drukste locatie voor immigranten die illegaal Europa probeerden binnen te komen. Daarna zette de Griekse regering kampen op Lesbos en vier andere eilanden op met hulp van de EU.   

Twitter bericht wordt geladen...