Vijf jaar cel gevorderd voor tunnelkraak op Antwerpse bank

Bron: BELGA

Op het proces over de spectaculaire kluizenkraak bij een BNP Paribas Fortis-filiaal in Antwerpen heeft het openbaar ministerie woensdag vijf jaar cel gevorderd voor ieder van de vijf beklaagden. Een week voor de eigenlijke roof werd een tunnel gegraven die uitkwam in de kluizenzaal, waarna er zevenentwintig kluisjes gekraakt werden. Van de buit werd nooit iets teruggevonden.

De inbraak in het filiaal van BNP Paribas Fortis aan de Belgiëlei in Antwerpen werd op 3 februari 2019 vastgesteld. Zevenentwintig kluizen waren opengebroken en in de vloer van de kluizenzaal werd een gat aangetroffen. Dat bleek het uiteinde van een tunnel te zijn die in de riolering onder de Belgiëlei uitkwam. In het rioolstelsel werd verderop nog een tweede tunnel ontdekt die naar de kelder van een gebouw aan de Nerviërsstraat leidde.

“De graafwerken zijn wellicht op 26 januari begonnen, want vanaf dan gingen er ‘s nachts en in het weekend geregeld seismische alarmen af in de bank”, zei de procureur. De bewakingsfirma kon echter nooit iets verdacht vaststellen in het bankgebouw en dacht dat het alarm niet goed functioneerde.

LEES OOK. Grote bankroof blijkt blunderboek: politie moet wachten op bankpersoneel terwijl daders vluchten (+)

Het gebouw aan de Nerviërsstraat was door David T. (37) gehuurd onder een alias. Zijn naam dook ook in een Dendermonds onderzoek op naar een inbraak, samen met Koba M. (29) en Giorgi K. (29). Ze hadden het in afgeluisterde gesprekken over werkmateriaal.

David T. en Koba M. bleken op 24 december een slijpschijf gekocht te hebben in Nederland. Dat werktuig maakte deel uit van het materiaal dat werd achtergelaten in de tunnel en de kelder. De vingerafdrukken van Koba M. werden op de slijpschijf aangetroffen.

LEES OOK.De perfecte bankkraak bestaat wél: het verhaal van de 25e november 1999, in Anderlecht (+)

Hij werd een dag na de roof gearresteerd. Enkele dagen later belandden ook zijn vader Kachaber M. (47) en Giorgi K. achter de tralies. Een vingerafdruk van die laatste werd op een zuurstoffles en een plastic zak met stofmaskers aangetroffen. Kachaber M. was dan weer op camerabeelden te zien, terwijl hij volgens de procureur op uitkijk stond. Hij had ook geregeld telefonisch contact met David T.

David T. had naast het gebouw aan de Nerviërsstraat ook de Citroën gehuurd, waarmee de beklaagden zich verplaatst hadden. Yosef C. (41) had een staanplaats gehuurd. Beide mannen hadden na de feiten meteen het land verlaten, wellicht met de buit. Ze staan geseind en laten verstek gaan op het proces.

Niet alleen gehandeld

De vijf beklaagden handelden echter niet alleen. Uit het onderzoek blijkt dat er nog meer mensen bij de kraak betrokken waren, maar zij konden niet geïdentificeerd worden, net zoals de opdrachtgevers. “De roof werd bijzonder goed voorbereid. Zo goed zelfs, dat de grote mannen nu ergens in het buitenland zitten met de buit, terwijl de drugs- en gokverslaafden die naar de winkel werden gestuurd voor de rechtbank moeten verschijnen”, klonk het langs de kant van de verdediging.

Kachabar en Koba M., die beide een gokverslaving hebben, hadden David T. in een gokkantoor leren kennen. “David T. zei dat hij met een renovatieproject bezig was en Koba heeft hem geholpen bij de aankoop van materiaal. Mijn cliënt is nooit in de bank geweest en wist niets af van een tunnel. Hij zou daar ook nooit zijn in gegaan, want hij heeft een heilige schrik van muizen en ratten”, zei meester Sahil Malik.

Giorgi K. was via zijn vriend Koba M. bij het verhaal betrokken geraakt. Ook hij had werkmateriaal aangekocht. “Maar hij had geen idee dat die spullen voor een bankkraak gebruikt zouden worden”, stelde meester Vincent Andries.

Kachabar M., die ook met een heroïneverslaving kampt, ontkende iedere betrokkenheid bij de kluizenkraak. “Vanop de plaats waar hij zogezegd op uitkijk stond, had hij helemaal geen zicht op de bank”, stelde meester Els Gauquie.

De drie beklaagden vroegen dus allemaal in hoofdorde de vrijspraak. BNP Paribas Fortis en enkele verzekeraars stelden zich burgerlijke partij en eisen een schadevergoeding. De getroffen kluiseigenaars werden al vergoed. De precieze omvang van de buit is nooit helemaal duidelijk geworden.

Vonnis op 7 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen