Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump opnieuw genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Trump opnieuw genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede
Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump is opnieuw genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Zegezeker moet hij zich nog niet voelen: de lijst met genomineerden telt honderden namen.

Trump zou zijn nominatie te danken hebben aan zijn aanpak in de vredesgesprekken tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. De Noor en Trump-fan Christian Tybring-Gjedde diende mogelijk de nominatie in, al wordt dat nergens officieel bevestigd.

Ook vorig jaar werd Trump genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, toen voor zijn inspanningen tijdens de vredesgesprekken met Noord-Korea. De president kon zijn nominatie toen niet verzilveren, de vredesprijs ging toen naar de premier van Ethiopië, Abiy Ahmed.

Eén en ander betekent niet dat de Amerikaanse president dit jaar echt de Nobelprijs in de wacht zal slepen. De lijst telt momenteel 318 kandidaten, onder wie 211 individuen en 107 organisaties. Mensen uit onder meer regeringen en universiteiten, voormalige laureaten van de prijs, en huidige en vroegere leden van het Nobelprijscomité mogen in deze fase kandidaturen indienen. 

Het Nobelprijscomité gaf nog geen commentaar op de nominatie.