Mondmasker op school onder vuur: 70 artsen vragen afschaffing

 ©  pn

Is een mondmasker op school een noodzakelijk kwaad of overbodig en schadelijk? Zeventig artsen breken het debat in een brief aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weer open: ‘Een ingrijpende bedreiging’, zeggen ze. Intussen kreeg een school in Antwerpen die soepeler met de mondmaskerplicht omging, politie voor de deur.

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Alle leerlingen in het secundair onderwijs moeten een mondneusmasker aan in de les. Alleen op de speelplaats mag het af. De regel is op 1 september ingevoerd, onder meer omdat alle scholen – ondanks een tweede golf aan coronabesmettingen – in code geel zijn gestart.

Zo’n zeventig artsen, voornamelijk huisartsen en enkele kinderpsychiaters, klagen die mondmaskerplicht aan in een open brief. Ter vergelijking: eind juni schreven 450 artsen nog een open brief omdat de richtlijnen tegen de verspreiding van het virus niet goed genoeg werden nageleefd.

Volgens de 70 artsen komt het welzijn van jonge kinderen in het gedrang: ‘We zien in onze praktijken een toenemend aantal kinderen en jongeren met klachten te wijten aan de gedragsregels die hen zijn opgedrongen. We diagnosticeren angst- en slaapproblemen, gedragsstoornissen en smetvrees. We zien een toename van huiselijk geweld, isolatie en deprivatie. Velen missen fysiek en emotioneel contact; hechtingsproblemen en verslaving liggen voor de hand.’

Ze gaan zo ver om te stellen dat de mondmaskerplicht op de scholen een ingrijpende bedreiging voor de ontwikkeling van kinderen vormt. ‘Het doel van onderwijs is het creëren van een optimale context zodat een maximale ontplooiing van de jonge mens mogelijk is. De schoolomgeving moet een veilig oefenveld zijn. De mondmaskerplicht daarentegen maakt van de school een bedreigende en onveilige omgeving, waar emotionele verbondenheid moeilijk wordt.’ Dat laatste wordt niet verder geduid in de brief.

‘Akkoord respecteren’

Minister Weyts is voorlopig niet van plan het roer om te gooien. ‘We hebben er alles aan gedaan om de scholen te laten starten in code geel. Daartoe hebben we een akkoord kunnen sluiten met de virologen en het onderwijsveld. De mondmaskerplicht maakte daar deel van uit. Geen leuke beslissing, maar wel noodzakelijk om het veilig te kunnen organiseren voor leerlingen én leerkrachten. Als je na een week één element uit het akkoord haalt, begint heel de discussie opnieuw.’

‘Zeker met de huidige, stijgende besmettingscijfers dreigen virologen dan negatief te reageren, waarop ouders, leerlingen en leerkrachten ongerust worden en dreigen af te haken. Laten we nu maar even het akkoord respecteren dat we met z’n allen gesloten hebben. Zodra het veilig kan, zal ik de eerste zijn om de mondmaskerplicht weer af te schaffen’, aldus Weyts.

Politie op school

De plicht zorgt ook in de scholen voor discussie. Het Koninklijk Lyceum in Antwerpen kreeg vorige vrijdag de politie over de vloer na een klacht over te soepele regels rond mondmaskers. Directeur Ann Huybrechts reageerde in Gazet van Antwerpen: ‘We hoopten een beroep te kunnen doen op het gezond verstand van iedereen. Zo mochten leerkrachten en leerlingen ook in de klaslokalen geregeld de mondkapjes afzetten, zolang een veilige onderlinge afstand gegarandeerd was. Maar dat heeft dus geleid tot die klacht. Van wie, dat heeft de politie niet gezegd. Bij ons is maar door één ouder geklaagd over de regeling. Er waren ook veel ouders die mij contacteerden met de vraag om de mondkapjes niet heel de dag door te verplichten. Zo krijg je twee kampen tegenover elkaar en een meerderheid die maar moet volgen.’ De regels worden nu opnieuw streng toegepast.