© IMAGEGLOBE

De Block ziet verlaging accijnzen op tabak niet zitten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) ziet een verlaging van de accijnzen op tabak niet zitten, nu de inkomsten blijken tegen te vallen. Ze zit daarmee op een andere lijn dan N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Hij noemt een verlaging geen taboe, indien dat de inkomsten voor de staatskas kan helpen opkrikken.

blg

Maandag raakte bekend dat de accijnzen uit de verkoop van tabaksproducten vorig jaar liefst 151 miljoen euro minder hebben opgebracht dan de verwachte 199 miljoen euro. “Het is belangrijk dat we goed blijven opvolgen welke effecten de verschillende accijnsaanpassingen opleveren. Als het nodig is, moeten we bijsturen”, zo reageerde Van Overtveldt. “Lagere tarieven mogen geen taboe zijn, zeker niet als we daarmee de inkomsten beter op peil kunnen houden.”

“Met het oog op de volksgezondheid zien we dat niet zitten, we vinden dit niet nodig”, reageert men op het kabinet-De Block. “Als hogere accijnzen leiden tot lagere inkomsten, dan zal dit wellicht inderdaad betekenen dat sommige mensen in het buitenland gaan winkelen. Maar we gaan ervan uit dat een aantal mensen ook gestopt zijn met roken of overgestapt naar de e-sigaret. De inkomsten zijn dus lager, maar het werkt wel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer