Nummer twee voor Ewan in de Tour, Sagan gedeclasseerd na duw aan Van Aert

Caleb Ewan won de elfde rit in de Tour. De Australiër van Lotto Soudal won in massasprint voor Peter Sagan en Sam Bennett. Primoz Roglic blijft leider.

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Benoît Cosnefroy

Witte trui: Egan Bernal

Hoe kwam de zege tot stand?

De Fransman Mathieu Ladagnous trok meteen in de aanval. De 35-jarige renner van Groupama-FDJ hoopte wat renners mee te krijgen, maar niemand reageerde. Hij twijfelde even, maar ging dan toch solo door. Twintig kilometer verder had hij al zo’n vijf minuten voorsprong toen dan toch zes renners reageerden. Daarbij drie Belgen: Oliver Naesen (Groupama-FDJ), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Tom Van Asbroeck (Israel-Start-up Nation). De andere drie waren de Zwitser Stefan Küng (Groupama-FDJ) en de Oostenrijkers Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe) en Michael Gogl (NTT). Het peloton liet echter niet begaan. Op 43 km van de finish was ook Ladagnous er aan voor de moeite. De massasprint leek niet te vermijden. Op 5,5 km probeerde Lukas Pöstlberger alsnog weg te glippen. De renner van Bora werd bijgehaald door een duo van Deceuninck - Quick-Step: Kasper Asgreen en Bob Jungels. De Deen reed zich leeg, waarna Jungels overnam. Maar het duo werd gegrepen. In de sprint was Caleb Ewan de beste, voor Peter Sagan en Sam Bennett. Wout van Aert, die vroeg aanging en een por kreeg van Sagan, werd vierde en stak een middenvinger uit naar de Slovaak. Maar Sagan werd later gedeclasseerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie reed zich nog in de kijker?

Twee Belgen zorgden ervoor dat de drie Belgen in de tegenaanval geen vrijgeleide krijgen: Tim Declercq (Deceuninck – Quick-Step, voor Sam Bennett) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal, voor spurter Caleb Ewan).

Wat deden de favorieten?

Die kenden een vrij rustige dag in deze vlakke rit.

Verder nog iets dat u moet weten?

Na vluchter Ladagnous won Sam Bennett de tussensprint. Aangezien ploegmaat Morkov net achter hem eindigde, net voor rivaal Peter Sagan vergrootte de Ier daar al zijn voorsprong voor de groene trui met vier extra punten. Na de declassering van Sagan inde eindspurt lijkt de groene strijd beslecht.

Opmerkelijk: de Oostenrijker Gregor Mühlberger (Bora-hansgrohe) had het heel de tijd lastig, reed enkele meters achter het peloton uit en vroeg, ondanks het warme weer, een extra jasje. Ziek dus. Uiteindelijk gaf hij op. In deze coronatijden houdt het peloton het hart vast.

Ook de Spanjaard Ion Izagirre moest de strijd staken, na een val.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen