Vooruit nieuwe naam van SP.A, kunstencentrum Vooruit teleurgesteld

 ©  BELGA

Partij SP.A verandert haar naam naar Vooruit. De naamsverandering wordt pas eind dit jaar officieel, maar is nu al goedgekeurd. Het Gentse kunstencentrum met dezelfde naam is allerminst gecharmeerd door de beslissing van SP.A, en sluit juridische stappen niet uit.

Wwi, mdm

‘Vooruit wordt meer dan een nieuwe naam, het wordt een beweging met het vizier op de toekomst, waarmee we alle progressieve Vlamingen willen samenbrengen en op een nieuwe positieve manier aan politiek willen doen.’ SP.A-voorzitter Conner Rousseau maakt nu al het sluitstuk bekend van zijn operatie om de socialistische partij te vernieuwen en professionaliseren. Bij zijn aantreden tien maanden geleden zei Rousseau dat hij zijn partij wil laten vervellen tot een hedendaagse beweging met een ambitieus toekomstproject. De naam Vooruit moet dat belichamen.

‘Met de kracht van ons verleden willen we nu de toekomst maken. Samen. En dan kunnen we maar bij én naam uitkomen en dat is Vooruit’, zo verdedigt Rousseau de nieuwe naam. ‘Vooruit is een knipoog naar ons verleden, maar met het vizier op de toekomst.’

Het woord socialisme zit voor het eerst niet in de titel, maar Vooruit is inderdaad een naam met geschiedenis in de socialistische partij, met de Gentse Vooruit, het socialistische volkshuis, feestlokaal en daarna kunstencentrum, als bekendste voorbeeld, naast bijvoorbeeld de voormalige socialistische krant Vooruit.

Al langer gepland

Het moment is wat vreemd gekozen: midden in formatiegesprekken met Rousseau zelf als koninklijk preformateur, een coronacrisis en zonder dat de aankondiging wordt ingekleed met een congres of interviews. Bovendien deed CD&V-voorzitter Joachim Coens vorige week een allicht onbedoelde poging om de naam te kapen met een poging de Vivaldi-coalitie te rebranden tot Avanti, het Italiaans voor Vooruit.

Maar de timing, waarbij de nieuwe naam zou worden voorgesteld op het eerste partijbureau van september, was al langer zo gepland. Vorige maandag heeft het SP.A-partijbureau de nieuwe naam ook goedgekeurd, en is alles in gang gezet om de naamsverandering voor te bereiden.

Ook de lokale afdelingen waren op de hoogte en vanavond worden de leden ingelicht. Dat maakte het onmogelijk om de nieuwe naam nog langer geheim te houden. SP.A is ook nog niet klaar met de voorbereiding van de nieuwe huisstijl. Of de traditionele roos nog in het logo komt bijvoorbeeld, is nog niet beslist. De voorlopige stijl is opgebouwd rond de slogan #AllemaalSamenVooruit.

De echte naamsverandering zal pas in december in stijl kunnen plaatsvinden. ‘Dat wordt meteen het startschot voor een brede inspraakronde’, zegt voorzitter Rousseau, ‘waarbij we alle progressieve Vlamingen en Brusselaars willen betrekken om het over de grote uitdagingen van onze tijd te hebben.’

De naam SP.A zal uiteindelijk bijna twintig jaar stand hebben gehouden. In 2001 koos toenmalig voorzitter Patrick Janssens ervoor om de toenmalige SP te herdopen tot SP.A, toen ook al naar aanleiding van een vernieuwingsoperatie en een generatiewissel.

Kunstencentrum betreurt nieuwe naam

Het kunstencentrum Vooruit in Gent is niet opgezet met de naamsverandering. ‘Vooruit ontwikkelt een programma rond podiumkunsten, muziek, literatuur en nightlife en doet dit los van partijpolitiek en in alle onafhankelijkheid’, klinkt het in een persbericht. Het kunstencentrum vreest dat mogelijke naamsverwarring afbreuk zal doen aan hun missie en tekent protest aan.

‘We wisten, net als vele andere mensen, dat de Vlaamse socialisten op zoek waren naar een nieuwe naam’, verduidelijkt coördinator Mieke Dumont aan Belga. ‘Maar niet dat het dit zou zijn.’ De plotse beslissing is niet doorgesproken met de directie. ‘Het was wel netjes geweest moesten ze dat gedaan hebben’, vindt Dumont. ’Maar ook dat ze geluisterd zouden hebben naar onze argumenten.’ De organisatie sluit juridische stappen niet uit.

De naamsovername kan volgens Dumont ook problemen geven voor samenwerkingen met partners in België en het buitenland. Daar zou iemand zonder voorkennis het verband kunnen leggen tussen het kunstencentrum en de politieke partij. ‘Stel u voor dat het Vlaams Belang morgen haar naam verandert in Ancienne Belgique’, vergelijkt Dumont. ‘Dat gaat niet.’

Sinds 1982 opereert het Gentse cultuurhuis onafhankelijk onder de naam Kunstencentrum Vooruit. Daarvoor was het gebouw sterk verbonden met de socialistische zuil. Voor de Tweede Wereldoorlog stond het bekend als het feest- en cultuurcentrum van de Gentse arbeidersbeweging.