BELGA
Volledig scherm
© BELGA

6 op de 10 Belgen gebruiken minder cash, coronapandemie versnelt trend

Bijna zes op de tien Belgen zeggen in 2020 minder cash te gebruiken dan een jaar geleden en de helft is terughoudender om cash te gebruiken sinds het begin van de pandemie, zo blijkt uit een internationale studie van het Economisch Bureau van ING. "Het gebruik van contant geld zat al vóór 2020 in een dalende lijn en de coronapandemie lijkt die trend flink te hebben aangewakkerd", zegt ING donderdag in een persbericht. Cash blijft wel populair voor kleine uitgaven, als betaalmiddel in de zwarte economie en als spaarmiddel, klinkt het nog.

19 reacties

  • Hella Van Genechten

    4 jaar geleden
    Ik was overlaatst in de AH in Wijnegem, daar was er een computersysteem gecrashed waardoor je enkel nog cash kon betalen. Daar sta je dan met je digitale en contactloze betaalmiddelen. Gelukkig heb ik altijd cash in mijn portemonnee en kon ik gewoon mijn boodschappen afronden.
  • Anoniem

    4 jaar geleden
    Cash betalen is een grondrecht wat men nogal eens vergeet.
  • Etienne Callebout

    4 jaar geleden
    Veel winkels weigeren zelf cash geld te ontvangen wegens besmetting dit is de hoofdredenen
  • Willy Bogaert

    4 jaar geleden
    De banken willen well meer kredietkaarten om hun bonussen te verzekeren, bij ons blijft het maximum cash betalen
  • Patrick Van Assche

    4 jaar geleden
    ING is niet de best geplaatste om commentaar te geven op het betaalmiddel dat een bank het meest geld KOST bij de verwerking. Dit is dus een zeer bevooroordeelde, om niet te zeggen gemanipuleerde analyse. Anyway; ik heb het gehad met de surveillance-samenleving waar cashless deel van uitmaakt. Ik ga net terug naar cash !
  1. Vier van de zeven Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een vermogenskadaster: goed nieuws voor de begroting, maar slecht nieuws voor u?
    PREMIUM
    Politiek
    100

    Vier van de zeven Vlaamse partijen zijn gewonnen voor een vermogens­ka­das­ter: goed nieuws voor de begroting, maar slecht nieuws voor u?

    Het zorgbudget voor een oudere in een rusthuis of genieten van een sociaal tarief: CD&V zet in haar programma de deur open om die steun afhankelijk te maken van het gezinsvermogen. Volgens experten heb je daarvoor een vermogenskadaster nodig, iets waar Groen, PVDA en Vooruit al langer voor pleiten. Samen met prof fiscaal recht Michel Maus leggen we uit wat dat voor jou zou veranderen. Deze drie pijlers van je vermogen kan de fiscus in kaart brengen.
  2. 5 lokale handelaars over verkoop sinds lockdown: “We hebben geluk dat we hier al jaren zitten, daardoor hebben we een zekere bekendheid opgebouwd”
    PREMIUM

    5 lokale handelaars over verkoop sinds lockdown: “We hebben geluk dat we hier al jaren zitten, daardoor hebben we een zekere bekendheid opgebouwd”

    Hoe verloopt de verkoop bij lokale handelaars sinds het einde van de lockdown? We vroegen het aan een bekende slager, caféhouder, bloemist, broodjesverkoper en klerenverkoper uit Gent. Kregen ze minder of net meer klanten over de vloer? Hebben de wisselende regels een impact op hun zaak? Zijn er problemen waar ze elke dag mee geconfronteerd worden? Hoe zien ze de toekomst? Je leest er hieronder meer over. Wil je daarna graag weten hoe bekende handelaars uit andere gemeenten ervoor staan, dan kan je hier terecht.