Direct naar artikelinhoud
Video

▶ Ex-mol Elisabet Haesevoets doorbreekt taboes over eetstoornis en miskraam: ‘We moeten meer durven praten’

Elisabet HaesevoetsBeeld Stefaan Temmerman

Elisabet Haesevoets kennen de meesten vooral als de saboteur van De Mol 2019, maar intussen maakt ze onder andere furore met haar debuutsingle ‘All it takes’ en een eigen praktijk in esthetische geneeskunde. Toch waren de afgelopen maanden meer dan bewogen. ‘Ik kreeg een tweede miskraam in korte tijd, en dat kwam hard aan’, vertelt Haesevoets in Techmag, de blog van Magali De Reu.

Aan het begin van de coronacrisis werd ook ex-mol Elisabet Haesevoets geconfronteerd met veel veranderingen. Als spoedarts besloot ze thuis te blijven, omdat haar jongste zoon al meermaals in het ziekenhuis was opgenomen met een longontsteking en ze pas opnieuw zwanger was. “We wilden graag een derde kindje, maar een miskraam zette de domper op de vreugde”, zegt Haesevoets. “Dat was de tweede in een korte tijd, dus dat kwam even heel hard aan.”

Haesevoets pleit voor meer open gesprekken en het delen van verhalen over onderwerpen zoals een miskraam. Eerder al sprak ze open over de eetstoornis, en hoe ze daarvoor tien jaar geleden aan de alarmbel trok.

“Op een gegeven moment moet je een keuze maken: geef je op, of verdient je leven een laatste kans”, zegt ze. “Hoewel ik weet dat ik de eetstoornis mijn leven lang zal meedragen, heb ik geleerd om erover te praten. Mensen associëren het tonen van emoties met zwakte. Maar het is oké om in therapie te gaan. Het is oké om je stem te laten horen. Zoveel mensen kampen met dezelfde problematiek, dus laten we de steun niet alleen bij medische instanties zoeken, maar ook bij elkaar.”

Het volledige gesprek is te bekijken op het YouTube-kanaal en de podcast van Techmag.