Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Sagan misnoegd na incident met Van Aert: ‘Als Wout zijn excuses aanbiedt, wil ik nog met hem praten. Anders niet’

Peter Sagan heeft vanmiddag voor de camera’s van VTM misnoegd gereageerd op de beledigingen van Wout van Aert. ‘Als Wout zijn excuses aanbiedt, wil ik nog met hem praten. Anders niet.’ Ook Van Aert reageerde: ‘Ik had niet zo fel mogen reageren, maar hij had die beweging niet mogen maken. We zijn allebei terecht beboet, maar hij maakt wel de fout.’

Opschudding gisteren in de elfde Touretappe. Sagan werd gedeclasseerd na een stevige duw aan Van Aert. De Belg reageerde met een middenvinger, waarna de scheldwoorden heen en weer vlogen. “Ik moest de nadars (en een selfiestick, red.) ontwijken, dat was riskant. Mijn manoeuvre zelf was niet gevaarlijk”, vertelde Sagan vandaag voor de start van de twaalfde Tourrit. 

“Of ik had moeten stoppen met trappen? We spreken over een sprint. Als ik 100 meter voor de finish moet remmen, kan ik beter thuis blijven. En of ik erover ga babbelen met Wout? Hij beschuldigde mij aan de finish. Als hij zijn excuses aanbiedt, wil ik nog met hem praten. Anders niet.” 

Van Aert: ‘Mijn reactie was niet de juiste start om een gesprek te beginnen met Peter’

Ook Van Aert kwam terug op het incident met Sagan. “Het was zeker gevaarlijk en ongeoorloofd wat Peter deed, in mijn ogen is hij terecht gediskwalificeerd. Gelukkig zat ik stevig op mijn fiets, stabiel, maar voor hetzelfde geld val ik wel. Hij probeert een gaatje te creëren waar er geen is. Ik voelde hem totaal niet komen en daarom schrok ik ook zo hard. Ik raakte mijn cadans volledig kwijt in de laatste 50 meter.”

Sagan stelde dat “Van Aert nog veel moet leren in de sprint”. Van Aert bleef er rustig onder. “Kijk, ik reageer hier beter niet meer op. Ik was fel gisteren, dat was de eerste emotie en dat was niet correct. Ik heb geen probleem om dat toe te geven. Het was niet de juiste start om een gesprek te beginnen met Peter, dus dat liep niet goed, maar ik blijf er bij: hij ging in de fout. En wordt bestraft en beboet, terecht, zoals ook mijn boete voor mijn felle reactie terecht is.”

De duw van Sagan:

Video wordt geladen...

Lees ook: 

De “f*ck you” van Van Aert naar Sagan, die gedeclasseerd wordt na schouderduw in volle sprint

Beeld EPA
Beeld AP
Beeld Pool via REUTERS