©  AFP

Eindelijk prijs voor toptalent Marc Hirschi in twaalfde Touretappe

De Zwitser Marc Hirschi (22) won in Sarran de twaalfde rit in de Tour. De Zwitser van Team Sunweb finishte solo na een aanval van zo’n 30 km. Eerder werd de jonge aanvaller al eens tweede en derde in deze Tour. Primoz Roglic blijft leider.

Werner Bourlez

Gele trui: Primoz Roglic

Groene trui: Sam Bennett

Bolletjestrui: Benoît Cosnefroy

Witte trui: Egan Bernal

Hoe kwam de zege tot stand?

Meteen na de start regende het ontsnappingspogingen en na een kwartier proberen konden vier renners een kloof slaan: de Spanjaarden Imanol Erviti (Movistar) en Luis Leon Sanchez (Astana) en de Duitsers Nils Politt (Israel-Start-Up Nation) en Max Walscheid (NTT). Het peloton leek hen vrijgeleide te geven, maar er kwamen toch reacties. Twee renners kenden daarbij succes: de Fransman Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) en de Deen Kasper Asgreen. Na een klein uurtje achtervolgen kon het duo vooraan aansluiten. In het peloton hield Bora-hansgrohe, later geholpen door Team CCC, de kloof binnen de perken.

In de aanloop naar de Côte de la Croix du Pey bleven alleen nog Asgreen en Ervitti over, maar ook zij werden nog voor de top gegrepen. Waarna Tiesj Benoot zijn duivels ontbond, samen met zijn Deense Sunweb-ploegmaat Soren Kragh Andersen. Zij kregen het gezelschap van de Marc Soler (Movistar) en de Spanjaard liet hen meteen ter plaatse. Hij werd echter snel weer bijgebeend door het duo, dat intussen gezelschap had gekregen van de Zwitser Marc Hirschi (ook Sunweb), de Fransman Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept) en de Duitser Maximilian Schachmann(Bora-hansgrohe).

Daarachter vormde zich een achtervolgende groep met twee Belgen: Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Dries Devenyns. maar ook Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step), Alessandro de Marchi (CCC), Alexey Lutsenko (Astana), Pello Bilbao (Bahrain-McLaren), Jesus Herrada (Cofidis), Michael Gogl (NTT Pro Cycling), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Sébastian Reichenbach (Groupama-FDJ), Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept) en Nicolas Roche (Sunweb), maar het peloton was niet ver. Vanuit dat peloton maakte de Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) de sprong.

Op de Suc au May (3,8 km aan 7,7%) ging Hirschi solo. Op de top (op 25 km van de finish) had hij twintig seconden voorsprong op Soler en Schachmann en veertig op de overblijvers van de achtervolgende groep met Alaphilippe en Devenyns, maar zonder bijvoorbeeld Benoot, Stuyven, Jungels, De Marchi en Lutsenko.

Het peloton volgde op 1’40”. In de afdaling vergrootte Hirschi zijn voorsprong en probeerde Alaphilippe zonder succes weg te springen bij de achtervolgers, die wel Soler en Schachmann te pakken kregen. Maar Hirschi hield stand en heeft eindelijk die verdiende ritzege binnen. Pierre Roland werd op 46 seconden tweede, voor Kragh Andersen.

Wie reed zich nog in de kijker?

Thomas De Gendt, Oliver Naesen en vooral Jasper Stuyven waren zeer bedrijvig in het begin maar misten de vroege vlucht. Stuyven zat ook in de groep met Hirschi maar moest op de steile Suc au May afhaken. Ook Tiesj Benoot, die tempo voerde voor Hirschi, moest daar passen. Wel mee: Dries Devenyns, die zich daarna de pleuris reed voor ploegmaat Alaphilippe. Sterke Belgen in dienst, maar ze deden niet mee voor de prijzen.

Greg Van Avermaet werd na Sagan tweede in de spurt van het peloton, goed voor een veertiende plaats.

Wat deden de favorieten?

Die bleven mooi in het peloton en mengden zich niet in de debatten.

Verder nog iets dat u moet weten?

Peter Sagan wil de strijd om de groene trui nog niet opgeven maar in de tussensprint was toch weer Sam Bennett die als eerste na de vluchters over de streep reed. Aangezien ook ploegmaat Michael Morkov zich voor Sagan plaatste, vergrootte de Ier zijn voorsprong met twee extra punten. Aan de aankomst pakte Sagan, door de sprint voor de dertiende plaats te winnen van wat overbleef van het peloton, nog vier puntjes terug. Hij blijft 66 punten achterstaan op Bennett ondanks veel krachtenverspilling.

Ilnur Zakarin ging woensdag nog voor de officiële start tegen de vlakte en brak daarbij een rib. De Rus van Team CCC probeerde het wel in rit 12 maar stapte nog voor halfweg in de auto.

Op de Suc au May (3,8 km aan 7,7%) ging Hirschi solo. Op de top (op 25 km van de finish) had hij twintig seconden voorsprong op Soler en Schachmann en veertig op de overblijvers van de achtervolgende groep met Alaphilippe en Devenyns, maar zonder bijvoorbeeld Benoot, Stuyven, Jungels, De Marchi en Lutsenko.Het peloton volgde op 1’40”. In de afdaling vergrootte Hirschi zijn voorsprong en probeerde Alaphilippe zonder succes weg te springen bij de achtervolgers, die wel Soler en Schachmann te pakken kregen. Maar Hirschi hield stand en heeft eindelijk die verdiende ritzege binnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen