Direct naar artikelinhoud
Natuur

Zuhal Demir: ‘Natuurgebied Groene Delle wordt niet gekapt’

Zuhal DemirBeeld Johan Jacobs, Humo, 2019

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) herroept de eerdere beslissing van de Vlaamse regering om een deel van de Groene Delle te kappen. Het was de bedoeling dat het natuurgebied tussen Hasselt en Lummen plaats zou ruimen voor bedrijfsterreinen, maar na massaal en langdurig protest komt Demir daar nu op terug. ‘Ik vond het onverantwoord om dit gebied te kappen’, zegt ze in een interview met Humo dat dinsdag verschijnt.

en

De Limburgse politica ontkent dat ze een bocht neemt. Ze wijst erop dat dit dossier al dateert van de paars-groene regering-Somers. Die wilde meer industrie creëren aan het Albertkanaal, om containers van de weg naar het water te krijgen. In het oorspronkelijke plan zou 100 hectare van de Groene Delle vernietigd worden. Na hevig protest van buurtbewoners en natuurverenigingen bracht Schauvliege dat in 2015 terug tot 27 hectare. Ter compensatie zou er elders in Hasselt 60 hectare natuur bijkomen.

“Dat was een best verdedigbare beslissing,” vindt Demir, “omdat het gebied aansloot op de industriezone tussen Lummen en Hasselt, en je met vervoer over water ook klimaatvoordelen boekt. Maar de Groene Delle is een schoolvoorbeeld van de natte natuur die we nodig hebben. Daarom heb ik in juni een openbaar onderzoek besteld om te achterhalen hoe de mensen erover dachten. We ontvingen meer dan vierduizend bezwaren en een petitie met veertigduizend handtekeningen. Zo’n krachtig signaal kun je niet negeren. Zelfs Unizo en de Boerenbond vonden dat ik de beslissing van mijn voorgangers moest herzien. Dat heb ik dus gedaan. Ik vond het onverantwoord om dat gebied te kappen.”

Demir ontkent niet dat werkgeversorganisatie Voka haar onder druk zette om door te gaan met de kap. “Bij Voka zijn ze niet gelukkig.” Op de vraag wat minister-president Jan Jambon en haar partijvoorzitter Bart De Wever (die ooit zei dat Voka de werkgever is van de N-VA) daarvan vinden, antwoordt ze: “Mijn werkgever is de Vlaming, en dit is míjn bevoegdheid.” De vraag is of ze vandaag op de ministerraad ook CD&V en Open VLD kan overtuigen.

De Groene Delle was uitgegroeid tot een symbooldossier, en een handige stok om Demir mee te slaan. Eind juli kondigde de minister haar Blue Deal aan: een groot droogteplan om het dreigende watertekort in Vlaanderen te bestrijden. Eén van de pijlers van dat plan was de aanleg van moerassen, venen en andere vormen van natte natuur, die ervoor zorgen dat regenwater wordt opgevangen en traag in de bodem kan sijpelen. Demir besefte maar al te goed dat de kap van de Groene Delle volledig in tegenspraak was met dat plan. Dat het een Limburgs dossier is, maakt de inzet voor haar nog groter.

Bouwshift

In het Humo-interview belooft Demir ook een oplossing om de bouwshift (de vroegere betonstop) uit het slop te halen. In Vlaanderen verdwijnt per dag nog altijd ruim 7 hectare open ruimte onder het beton. De vorige Vlaamse regering had als doel om dat tegen 2040 te herleiden tot nul. Maar het plan zit muurvast sinds de regering beslist heeft om de eigenaars van slecht gelegen bouwgronden – die ze dus niet meer zullen mogen bebouwen – te compenseren aan 100 procent van de marktprijs. Experts noemen die regeling onrechtvaardig, onbetaalbaar en juridisch onjuist. Demir noemt die kritiek terecht, maar blijft erbij dat ze de bouwshift zal uitvoeren. “Ik heb een oplossing die de bouwshift wél betaalbaar maakt, en ik zal die eind september op de regeringstafel leggen. Meer kan ik er nog niet over zeggen.”