De wPCC, een door wind aangedreven vrachtschip.
Volledig scherm
De wPCC, een door wind aangedreven vrachtschip. © Wallenius Marine

Zweeds bedrijf bouwt vrachtschip dat door wind wordt aangedreven: “90 procent minder uitstoot”

De Oceanbird, een Zweeds consortium, is bezig met het bouwen van een vrachtschip dat door wind wordt aangedreven. De ingenieurs verduidelijken dat het een zéér milieuvriendelijk schip is. In vergelijking met eenzelfde model dat op fossiele brandstoffen vaart, ligt de uitstoot van de Zweedse boot beduidend lager.

10 reacties

  • Geert Vaelen

    4 jaar geleden
    Dit is eigenlijk niks nieuws he. Honderden jaren geleden hadden ze dat al. Toen vaarden koopvaardijschepen ook de oceanen af met zeilschepen.
  • Vandaele jiji

    4 jaar geleden
    Ik zie meer heil in Kites om boten te trekken, probleem is echter structureel. Een booteigenaar verhuurt zijn boot zonder fuel. En een huurder huurt meestal op korte termijn van A naar B. De booteigenaar heeft geen reden om zijn boot efficienter te maken en de huurder huurt niet lang genoeg om een investering terug te verdienen...
  • leo hoes

    4 jaar geleden
    Droom maar verder, we zijn onze planeet aan het opsouperen, er zal alsmaar minder zijn om door te geven aan de volgende generatie. Dit is geen toekomst maar het gebeurt vandaag. Geen Zuckerberg, Musk, Poetin of wie dan ook van de allerrijksten op de aarde zal hieraan kunnen ontsnappen
  • Christine Laevers

    4 jaar geleden
    Prachtig! Ik verneem ook andere initiatieven en experimenten. Dat moet nog verfijnd worden, maar de toon is gezet! Ik hou van die creativiteit. Er valt nog zoveel aan te passen en/of te ontdekken om properder te zijn in alles wat de mens doet. Het plezante is, is dat het perfect mogelijk is. De know-how is er.
  • Geert Tamsyn

    4 jaar geleden
    Om de zoveel jaar duikt zo’n schip op, en daar hoor je dan niks meer van. Time is money, zeker in de scheepvaart, een schip dat er dubbel zo lang over doet, kan geen enkele rederij zich permitteren.