© AP

Smeekbede van Rusland levert niets op: atleten blijven geschorst, Poetin haalt zwaar uit

De Internationale Atletiekfederatie IAAF wil niet ingaan op de vraag van de Russische minister van Sport Vitaly Mutko om dopingvrije Russische atleten toch te laten deelnemen aan de Olympische Spelen van komende maand in het Braziliaanse Rio de Janeiro (5-21 augustus). Dat maakte het Russische nieuwsagentschap TASS woensdag bekend.

Begin deze week had Mutko in een brief aan IAAF-voorzitter Sebastian Coe gevraagd om atleten zoals Yelena Isinbayeva, Sergei Shubenkov en Maria Kuchina toch startrecht te geven in Brazilië. “Ik heb intussen antwoord gekregen”, vertelde Mutko aan TASS. “De IAAF wil geen uitzonderingsmaatregel toestaan.”

Vorig week donderdag oordeelde het Internationaal Sporttribunaal TAS dat de schorsing van de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de IAAF conform het IAAF-reglement en het olympisch charter is. Die schorsing kwam er in november na een rapport van het WADA over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Het TAS verwierp daarbij het beroep dat 68 Russische atleten hadden ingediend tegen hun collectieve schorsing.

Vladimir Poetin hekelt "campagne tegen Rusland"Bij het uitzwaaien van de Russische atleten tijdens een ceremonie in het Kremlin had de Russische president Vladimir Poetin het over een "politiek geïnspireerde campagne tegen Rusland".

"De campagne tegen Russische atleten is er een van dubbele waarden en tart het gezond verstand. Elk land heeft dopingproblemen gekend, maar je krijgt de indruk dat er afhankelijk van het land met twee maten en gewichten wordt gewerkt. De eisen en controles zijn anders voor atleten van verschillende landen. Kortzichtige politici vergeten dat sport mensen bij elkaar brengt en de verschillen tussen landen uitwist", liet Poetin optekenen.

"De schorsing van Russische atleten overschrijdt alle legale grenzen. We zullen gerechtigheid zoeken binnen het correct juridische kader en in overeenstemming met het olympische charter. De Olympische Spelen verliezen hoe dan ook aanzien. De uitsluiting van onze sporters zal niet alleen de Spelen schaden, maar de hele internationale sportwereld. Elke overwinning zal bij afwezigheid van Rusland immers aan glans verliezen."

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besliste zondag dat Russische sporters in Rio mogen aantreden als ze aan strikte voorwaarden voldoen. De internationale sportfederaties moeten op die strenge criteria toezien. 68 Russische atleten, 22 roeiers, zeven zwemmers, vijf kanovaarders en kajakkers, twee moderne vijfkampers en een zeiler werden al uitgesloten door hun federaties.

Nog meer weigeringen maar... “Russische dopinggebruikers op Spelen”

© ap

Ondanks de inspanningen om hen van Rio weg te houden, zullen er volgende maand Russische dopinggebruikers aan de Olympische Spelen deelnemen. Dat verklaarden klokkenluidster Yuliya Stepanova en haar man Vitaly Stepanov dinsdag in een interview met de BBC. Het aantal Russische sporters dat niet aan de Olympische Spelen mag meedoen, is ondertussen wel verder opgelopen.

Het echtpaar bracht mee het Russische dopingschandaal aan het licht. Yuliya Stepanova is een 800 meter-loopster, die in 2013 zelf op dopinggebruik betrapt werd, Vitali Stepanov is een ex-medewerker van het Russische Antidopingagentschap Rusada. De twee zijn ervan overtuigd dat het probleem lang niet van de baan is. “Er zullen op de Spelen Russische atleten zijn die zich met doping klaargestoomd hebben”, klinkt het stellig.

Het Internationaal Olympisch Comité ging niet over tot een algemene schorsing van Rusland, maar laat de sportfederaties zelf beslissen. “In de eerste plaats toont het IOC zo dat er gewoon geen straf is voor het opzetten van een systematisch dopingprogramma in het grootste land van de wereld”, zegt Vitaly Stepanov. “Bovendien beschermt het IOC dus niet de belangen van de meerderheid van cleane atleten wereldwijd, maar wel die van cleane atleten in Rusland in het bijzonder.”

Stepanova zelf werd omwille van haar positieve dopingtest uit 2013 dan weer wel van de Spelen geweerd door het IOC, hoewel ze van de Internationale Atletiekfederatie als één van slechts twee Russische atleten het licht op groen had gekregen. De 30-jarige Russin voelt zich dan ook bedrogen door het IOC. “Ik had net gehoopt op steun van het IOC, maar het tegenovergestelde gebeurde. Ik ben degene die gestraft wordt.”

“Terwijl zonder Yulia de waarheid nooit aan het licht gekomen was”, aldus Vitaly Stepanov. “Dit is alleszins een slecht signaal naar potentiële klokkenluiders. Yulia maakte zich schuldig aan dopinggebruik, maar je had geen andere keuze als je deel wou uitmaken van het Russische team. Ze heeft haar schorsing bovendien volledig uitgezeten. Nu wordt ze voor dezelfde feiten een tweede keer gestraft.”

Na hun getuigenis zijn de Stepanovs Rusland ontvlucht. “We voelen ons veilig waar we nu zijn. Jammer genoeg is de reactie op wat we gedaan hebben niet zo positief in ons vaderland. Heel wat Russen, ook atleten, haten ons. Een terugkeer naar Rusland is niet meteen een optie.” .

Aantal geweerde Russen loopt op

Het aantal Russische sporters dat niet aan de Olympische Spelen mag meedoen is ondertussen verder opgelopen. Negentien roeiers (inclusief de stuurman en -vrouw van de achten), vijf kanovaarders, twee moderne vijfkampers en een zeiler zijn niet welkom in Rio.

Met de zeven Russische zwemmers en drie roeiers die maandag al een startverbod kregen, bedraagt het aantal geweerde Russen nu 37.

Het IOC besloot ondanks een schokkend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA over een door de staat gedirigeerd dopingsysteem geen collectieve schorsing over sportgrootmacht Rusland af te roepen. De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem.

Zo'n tien bonden hebben dat inmiddels gedaan. Verreweg de meeste Russische sporters blijken de toets te doorstaan en mogen de komende dagen gewoon hun intrek nemen in het olympisch dorp. De internationale judobond IJF maakte dinsdag bekend dat de elf gekwalificeerde Russische judoka's mogen meedoen. Ook de internationale schietbond ISSF gaf achttien Russische schutters hun startbewijs.

Saillant bij het judo is dat de Russische president Vladimir Poetin erevoorzitter is van de mondiale bond. Poetin is zelf drager van de zwarte band en één van zijn beste vrienden zit in het dagelijks bestuur van de IJF.

De internationale roeibond FISA bracht wel een flinke slag toe aan de Russische vloot. Van de 28 roeiers die waren aangemeld, mogen er maar zes meedoen. Het betekent dat van de vijf boten er maar één kan meevaren in Rio, de mannen vier-zonder. Er waren meer dan vijfhonderd dopingcontroles voorradig van het Russische olympische roeiteam en daar zaten geen positieve gevallen bij. De meeste roeiers zijn echter gecontroleerd in het dopinglaboratorium van Moskou en voldoen daarmee niet aan de strenge IOC-voorwaarde van betrouwbare dopingtesten buiten Rusland.

De vijf kanovaarders en twee moderne vijfkampers die worden geweerd staan vermeld in het rapport van Richard McLaren, de Canadese onderzoeker die het Russische dopingsysteem blootlegde.

Zeilfederatie wil Pavel Sozykin niet op de Spelen

De internationale zeilfederatie wil Pavel Sozykin niet op de Spelen. "Dat omwille van onthullingen in het rapport McLaren", deelde de federatie dinsdag in een communiqué mee.

Sozykin zou samen met Denis Gribanov in de 470 aantreden. Op het het WK veroverde het Russische duo brons. Gribanov is wel nog welkom en mag met een andere partner naar Rio komen.

De federatie zette ook het licht op groen voor de andere Russische zeilers: Stefania Elfutina (RS:X vrouwen), Maksim Oberemko (RS:X mannen), Liudmila Dmitrieva en Alisa Kirilyuk (470 vrouwen) en Sergey Komissarov (Laser mannen).

Russische turners, schermers en triatleten mogen wél naar RioDe gekwalificeerde Russische turners en schermers mogen komende maand wél deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat maakten de Internationale Schermfederatie (FIE) en de Internationale Turnfederatie (FIG) woensdag bekend.Ook alle gekwalificeerde Russische triatleten mogen aantreden in Rio de Janeiro. Dat heeft de Russische Triatlonfederatie woensdag meegedeeld. "We hebben officieel de garantie gekregen van de Internationale Triatlonfederatie (ITU) dat de Russen mogen meedoen op de Olympische Spelen", liet Oleg Dmitrusenko, de vicepresident van de Russische triatlonfederatie, woensdag optekenen bij het persagentschap TASS. Op 18 augustus zullen Dmitry en Igor Polyanskiy en Alexander Bryukhankov Rusland vertegenwoordigen bij de mannen. De Russinnen Anastasia Abrosimova, Alexandra Razarenova en Mariya Shorets werken een dag later de triatlon af bij de vrouwen.Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besliste zondag dat Russische sporters in Rio mogen aantreden als ze aan strikte voorwaarden voldoen. Het is aan de internationale federaties om die criteria toe te passen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer