Direct naar artikelinhoud

4 politieagenten verschijnen voor rechtbank voor doodslag op George Floyd

Verschillende betogers kwamen met borden naar het gerechtsgebouw.Beeld AFP

De vier Amerikaanse oud-agenten die worden vervolgd voor de dood van George Floyd, verschenen vrijdag voor het eerst samen voor de rechter. Buiten de rechtbank in Minneapolis verzamelden zich betogers die de naam van Floyd scandeerden en borden hadden meegenomen met het opschrift ‘Black Lives Matter’.

“Beschuldig en veroordeel de moordende agenten en stuur hen naar de gevangenis”, scandeerden ze. Verschillende manifestanten droegen maskers met als opschrift 8'46", verwijzend naar de acht minuten en 46 seconden dat politieagent Derek Chauvin met zijn knie in de nek van George Floyd bleef zitten.

De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt (“I can’t breathe”) en voor zijn leven vecht heeft wereldwijd, maar zeker in de Verenigde Staten, een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang gebracht. Weken- en maandenlang komen mensen nu al op straat om verandering te eisen.

De 44-jarige Derek Chauvin moest vrijdag voor de eerste keer voor de rechter verschijnen. De politieman wordt beschuldigd van doodslag. Ook drie voormalige collega’s van Chauvin, met name Alexander Kueng, Thomas Lane en Tou Thao moesten voor de rechter verschijnen. Zij waren op het moment van de feiten ook aanwezig. Zij worden beschuldigd van medeplichtigheid aan doodslag. Zij werden in afwachting van hun proces vrijgelaten onder voorwaarden.

Afzonderlijk berecht

Tijdens de hoorzitting hebben de advocaten ervoor gepleit om het proces buiten de stad te organiseren en om te werken met anonieme juryleden om zo hun veiligheid te garanderen. De vier beschuldigden vragen ook om afzonderlijk berecht te worden.

De advocaat van Derek Chauvin, Eric Nelson, zegt dat hij meer dan 1.000 kwaadwillige mails en telefoontjes heeft gekregen op het feit dat hij Chauvin vertegenwoordigd. Ook de andere advocaten zeggen dat ze het doelwit zijn van “bedreigingen en obscene berichten”. 

Intussen vraagt de verdediging van Derek Chauvin om de aantijgingen tegen Chauvin te laten vallen. Zij claimen dat George Floyd “wellicht overleden is aan een overdosis Fentanyl” en dat de eerste twee agenten die ter plaatse waren hem niet hebben aangegeven “dat hij (Floyd) tekenen van overdosis vertoonde”.

De aanklager, geleid door de diensten van de procureur-generaal van Minnesote, pleit voor één proces om zo het trauma bij de nabestaanden en ook de gerechtskosten niet te verhogen. Rechter Peter Cahill laat verstaan dat er verschillende hoorzittingen nodig zijn om de juiste format te vinden.

Naast de vraag over de schuld van de vier agenten zal het proces, dat moet starten op 8 maart 2021, zich ook buigen over de gebruikte politiemethodes.