Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Photo News

Carl Devos: “Er moet nagedacht worden over het kiesstelsel. Moeten we naar minder partijen en verkozenen?”

Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl. “Het gespierde gedrag en taalgebruik van politici is ongezond. Maar er moet fundamenteel nagedacht worden over het kiesstelsel. Moeten we naar minder partijen en verkozenen? Die onafhankelijker zijn van hun partij? Naar een versterking van de burgerdemocratie? De invoering van een correctief referendum?”

104 reacties

  • Jan Van de Velde

    4 jaar geleden
    Democratie betekent dat wie betaalt, bepaalt! De regering bestuurt aan de hand van wetten die het parlement vaststelt en met de middelen die het ter beschikking stelt. Het parlement controleert. De particratie maakt dit alles tot een schijnvertoning. De rechtstreekse verkiezing van het hoofd van de regering zal niet volstaan om dit uit te schakelen. Men moet daarnaast een representatief parlement aanduiden door loting en hun taken op wetenschappelijk en administratief gebied ondersteunen.
  • rene Adriaenssens

    4 jaar geleden
    ik voel mijn een bestolen belg iedere franstalige verkozene heeft 10000 minder stemmen nodig da in vlaanderen
  • Jan Van de Velde

    4 jaar geleden
    Gino Denil: leg beter zelf eens uit hoe de PS met 600.000 stemmen 20 zetels in het federale parlement kan behalen terwijl een Vlaamse partij met 800.000 stemmen er maar 18 haalt. En leg ook eens uit waarom de Franstaligen bijna dubbel zoveel ambtenaren per kop van de bevolking moeten tellen als de Nederlandstaligen. Dit zijn vragen die alle Belgische belastingbetalers interesseren en ook de Vlaamse jongeren die hoe dan ook gelijke toegang hebben tot de openbare ambten!
  • Odette Guebenne

    4 jaar geleden
    Waarde professor, de kiezers een coalitie opdringen zonder dat zij zich daar hebben kunnen over uitspreken. Kan u dat democratie noemen? Als uw antwoord ja is, dan betwijfel ik aan de criteria die u hanteert om dit land als democratisch te definiëren. Hoe kan u de parlementsleden onafhankelijker maken van hun partijen, dan door de uitvoerende macht rechtstreeks door de burgers te laten verkiezen. Dat zou ik eerder een fundamentele verandering noemen.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Er zitten in het federaal parlement 89 Nederlandstaligen en 61 Franstaligen. Geheel in overeenstemming met de grootte van beide bevolkingsgroepen. ik wacht al lang op een uitleg hoe dat te rijmen valt met een Vlaamse stem die minder waard zou zijn dan een Waalse, Erik De jongh. Hou ons niet langer in spanning en leg dat eens uit. Want uiteindelijk is het het aantal verkozenen dat telt. Niet het aantal stemmen waarmee. Die hangen af van veel andere factoren.