© Belga

Greenpeace geeft Antwerpse parkeerplaatsen een groene invulling met ‘krui(d)wagens’

Milieuorganisatie Greenpeace voert zaterdag actie in het kader van International Parking Day. In Antwerpen werden twee kruiwagens geladen met plantjes en tuinkruiden in winkelstraten geparkeerd om het gebruik van ruimte en de plaats van de auto in de stad in vraag te stellen. “Antwerpen is mooi, maar wordt nog altijd gedomineerd door koning auto”, klinkt het bij de vrijwilligers.

De ‘PARK(ing) DAY’ ontstond in 2005 in San Francisco. Intussen is het uitgegroeid tot een wereldwijd evenement dat elk jaar in september plaatsvindt. Het grijze asfalt van parkeerplaatsen wordt gedurende een dag ingenomen door originele, creatieve en ecologische initiatieven, waar mensen kunnen samenkomen en ontspannen.

In Antwerpen koos Greenpeace ervoor om twee ‘krui(d)wagens’ op een parkeerplaats neer te zetten om voor wat groen in de straten te zorgen. Eerst werd drie uur in de Schuttershofstraat geparkeerd en daarna nog eens drie uur in de Nationalestraat. Met het kenteken van de krui(d)wagens ‘000-CO2’ werd telkens netjes een parkeerticket gekocht.

“We willen aantonen dat de ruimte die door parkeerplaatsen wordt ingenomen ook tot een aangename groene ruimte getransformeerd kan worden”, zegt vrijwilligster Patricia. “We hebben nood aan minder auto’s, meer groen en water, betere infrastructuur voor wandelaars en fietsers, efficiënt en betaalbaar openbaar vervoer en emissievrije deelauto’s. Bovendien ademt de Antwerpenaar zo ook zuiverdere lucht”.

“Het coronavirus en de lockdown hebben ook aangetoond hoe belangrijk aangename, groene en rustige buitenruimtes zijn. Vooral in de stad, waar veel mensen in soms krappe huizen of appartementen wonen en vaak zonder tuin, zijn groene ruimtes een zeldzaam goed”.

In Gent voert Greenpeace zaterdag actie op het Walter De Buckplein, waar enkele parkeerplaatsen een gezellige, groene invulling krijgen met mogelijkheid tot artistieke expressie. Ook Greenpeace-groepen in Leuven, Namen, Hasselt en Brussel sluiten zich aan bij het Parking Day-initiatief 

blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER