Demir gaat klimaatplannen niet aanpassen bij sluiting kerncentrales

Demir gaat klimaatplannen niet aanpassen bij sluiting kerncentrales © belga

De Vlaamse regering is niet van plan haar klimaatplannen aan te passen als een nieuwe federale regering zou beslissen om de kerncentrales te sluiten.

Dat heeft Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) gezegd in ‘De ochtend’ op Radio 1.

De minister maakt zich zorgen over de plannen van vooral Ecolo om de kerncentrales te sluiten tegen 2025, maar zal haar beleid niet aanpassen. ‘Ze moeten rekening houden met ons. Als de federale regering gascentrales wil bouwen, moet ze daarvoor vergunningen krijgen van Vlaanderen.’

Demir is niet van plan om zomaar mee te werken met de plannen die een mogelijke Vivaldi-regering zou willen maken en houdt vast aan het Vlaams regeerakkoord. ‘Wij hebben gezegd dat de energiefactuur niet zal stijgen en daar houd ik mij aan’, zei ze in De Ochtend. ‘Ik zal opkomen voor de energiefactuur van de Vlaamse gezinnen, kmo’s en de industrie.’ (

CD&V ‘wil geen stokken in de wielen’ in energiedossier

CD&V verwacht dat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) ‘er alles aan doet om zoveel mogelijk betaalbare energiebevoorrading te verzekeren’. ‘Stokken in de wielen steken uit politieke overwegingen is daarbij uit den boze’, reageert Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne op de verklaringen van Demir over vergunningen voor gascentrales.

Volgens Bothuyne is het energiedossier ’te belangrijk voor politieke spelletjes’. ‘Onze verouderde kerncentrales zijn niet meer altijd even betrouwbaar en of er nu twee verlengd worden of niet: er moet geïnvesteerd worden in nieuwe productiecapaciteit’, aldus de CD&V’er, die opmerkt dat Demirs eigen partij voor de bouw van nieuwe gascentrales is.

Bothuyne herinnert zich dat Demir eind vorig jaar nog een traject voor belangrijke investeringen in deze centrales had aangekondigd. ‘Dat minister Demir nu uit partijpolitieke deze vergunningen zou gaan blokkeren, is dan ook ongeloofwaardig en ontoelaatbaar, want strijdig met het Vlaams regeerakkoord dat beloofde werk te maken van vlotte vergunningsprocedures.’

CD&V zit samen met N-VA en Open Vld in de Vlaamse regering. Op federaal niveau zit de partij echter zonder N-VA, maar met liberalen, socialisten en groenen aan tafel om te praten over de vorming van een nieuwe regering. Het lot van de kerncentrales, die volgens de huidige wet uiterlijk in 2025 zouden moeten sluiten, is één van de gespreksthema’s.

Open Vld ‘laat zich niet opjagen’ over energiedossier

Open Vld laat zich ‘niet opjagen’ door de verklaring van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) over de vergunningen voor gascentrales. Dat zei Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz zaterdag op Radio 1.

‘Ik denk niet dat het zin heeft om in de loopgraven te kruipen over zo’n thema’s’, reageerde Schiltz. ‘Dit is te belangrijk. En hoe beter dat de verschillende regeringen in ons land kunnen samenwerken om zo’n uitdagingen aan te pakken, hoe goedkoper het voor de mensen is en hoe sneller wij resultaten kunnen neerleggen. Dus wij laten ons daar vooral niet door opjagen’, klonk het.

Groen waarschuwt Demir voor ‘politieke spelletjes’ met gascentrales

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) mag geen ‘politieke spelletjes’ spelen met vergunningen voor gascentrales. Die waarschuwing lanceert Vlaams fractieleider van Groen Björn Rzoska nadat Demir had laten verstaan dat ze haar klimaatplannen niet zal bijsturen wanneer de kerncentrales zouden sluiten. ‘Een Vlaams minister van Energie die federale plannen boycot, is het laatste wat ons land vandaag nodig heeft.’

In ‘De ochtend’ op Radio 1 toonde Demir zich zaterdagochtend bezorgd over de plannen van vooral Ecolo om de kerncentrales te sluiten tegen 2025. De minister maakte duidelijk dat ze haar beleid niet zal aanpassen. ‘Ze moeten rekening houden met ons. Als de federale regering gascentrales wil bouwen, moet ze daarvoor vergunningen krijgen van Vlaanderen.’

Volgens Rzoska gaat Demir haar boekje ver te buiten. ‘Een vergunning al of niet goedkeuren is een beslissing die genomen wordt op basis van wettelijke criteria, niet op basis van politieke voorkeur. Een minister staat niet boven de wet en moet regels en procedures respecteren’, reageert hij.

Groen herinnert eraan dat N-VA het systeem voor vervangingscapaciteit voor kerncentrales, met onder andere gascentrales, mee heeft uitgewerkt en goedgekeurd. ‘Dat Demir de bevoorradingszekerheid van onze gezinnen en bedrijven in het gedrang brengt omwille van politieke spelletjes is gevaarlijk en onverantwoordelijk’, klinkt het.

Groen zit op Vlaams niveau op de oppositiebanken, maar op federaal niveau zit de partij met zusterpartij Ecolo, de socialisten, liberalen en CD&V aan tafel om te praten over de vorming van een nieuwe regering. Daar staat N-VA dan weer aan de zijlijn.

Partner Content