Direct naar artikelinhoud
Fotografie

‘De Morgen’-fotograaf Tim Dirven ging zwemmen met locals in Portugal en Italië

Portugal, Cascata da Cabreira. Gps-coördinaten: 40.7533,-8.3904.Beeld Tim Dirven

De Morgen-fotograaf Tim Dirven trok naar Italië en Portugal om te zien waar de locals gaan zwemmen. En zo ontdekte hij meer dan één verborgen paradijsje. 

Het lijken scènes uit The Blue Lagoon. Minstens even idyllisch, maar dan ontdaan van de kleffe romantiek die de film kenmerkt. Jongeren en gezinnen plonzen in het water, te midden van prachtige landschappen.

De reeks ontstond na een toevallige ontdekking. Dirven: “Als rasechte stadsbewoner zoek ik tijdens mijn vakantie graag de natuur op – het liefst ga ik met mijn gezin off the beaten track. In een reisboekhandel kwam ik het boek Wild swimming tegen. Die gids bundelt de allermooiste zwemplekjes per land, telkens met een kleine beschrijving, fantastische foto’s en een uitleg over hoe je er moet geraken, inclusief gps-coördinaten. Het gaf me een eurekagevoel; ik begon meteen weg te dromen.”

Italië, Grotta Urlante di Premilcuore. Gps-coördinaten: 43.9671,11.7614.Beeld Tim Dirven

Je zou voor minder, want de plekken die Dirven bezocht, zijn verborgen miniparadijzen. “Er komen amper buitenlandse toeristen, meestal tref je er enkel mensen van de streek aan. De mannen die onder de waterval staan, bijvoorbeeld. Dat zijn twee Portugese broers die emigreerden naar Frans-Vlaanderen. Tijdens hun vakantie trekken ze naar het favoriete plekje uit hun jeugd.”

Wie zin heeft om die fantastische spots te ontdekken, moet er wel wat voor overhebben. “Soms moet je een hele tijd een geitenpad bergop volgen of over rotsen klauteren. Of je hebt een 4x4 nodig, want met een gewone auto raak je er echt niet. Ik waande me bij momenten een ontdekkingsreiziger, net omdat die plaatsen zo uniek zijn. En ik voelde me dertig jaar jonger toen ik daar van de rotsen sprong. Want uiteraard was ik daar niet alleen om foto’s te maken.” (lacht)

Italië, Bidente di Pietrapazza. Gps-coördinaten: 43.8838,11.8993.Beeld Tim Dirven

Maar hoe mooi de landschappen ook zijn, ze zijn niet zonder gevaar. “Er zijn geen redders aanwezig, je kijkt dus maar beter uit waar de locals precies in het water duiken. Je wil tenslotte niet op een rots terechtkomen. In Italië kwamen er plots tien brandweermannen uit het bos, compleet met loeiende sirene. Er was een hond meegesleurd door de stroming. Zijn baasje, dat hem achterna was gelopen, was in een kloof vast komen te zitten. Er is zelfs een helikopter aan te pas moeten komen.”

De sfeer onder de zwemmers is bijzonder hartelijk. “Omdat er geen cafés of restaurants in de buurt zijn, brengt iedereen zijn picknick mee. Heel gezellig allemaal. En er is ook veel respect voor de natuur, niemand laat er zwerfvuil achter.”

Last but not least: in coronatijden blijkt het de ideale manier om op vakantie te gaan. “Je komt er nooit veel mensen tegelijk tegen, het is het tegenovergestelde van massatoerisme.”

‘Wild Swimming’ door Daniel Start, uitgegeven bij Wild Things Publishing, 18,99 euro 

Portugal, Ponte de São Joåo, Rio Coura. Gps-coördinaten: 41.8764,-8.7335.Beeld Tim Dirven
Italie, Bidente di Pietrapazza. Gps-coördinaten: 43.8838,11.8993.Beeld Tim Dirven
Italië, Grotta Urlante di Premilcuore. Gps-coördinaten: 43.9671,11.7614.Beeld Tim Dirven
Portugal, Sete Lagoas. Gps-coördinaten: 40.7533,-8.390.Beeld Tim Dirven