Politie moet ingrijpen tijdens betoging gezondheidszorg

 ©  Photo News

Zo’n 4.000 mensen hebben in Brussel betoogd om een betere financiering van de gezondheidszorg te eisen. Het vreedzame protest eindigde alsnog met een valse noot, 35 mensen werden aangehouden omdat ze de betoging niet wilden beëindigen.

mdm, mju, belga
Bron: BELGA

In Brussel is de betoging voor een betere financiering van de gezondheidszorg officieel afgelopen, maar op de Kunstberg zijn nog enkele honderden mensen aanwezig die niet meteen willen vertrekken. De politie had de groep eerst in twee delen gesplitst, maar heeft zich nu gedeeltelijk teruggetrokken zodat het weer om één grote groep gaat. Incidenten hebben zich voorlopig niet voorgedaan.

Om en bij de 4.000 mensen zakten af naar Brussel om hun stem te laten horen. Zowat alle actoren van de gezondheidszorg waren vertegenwoordigd: artsen, verplegers en verpleegsters, vroedvrouwen, maar ook de patiënten, kinesitherapeuten, sociaal werkers en brandweerlui. Omstreeks 15.30 uur werd de manifestatie afgesloten met enkele toespraken.

Oproerpolitie met waterkanon

Ondanks de coronacrisis kreeg de aangevraagde betoging uiteindelijk groen licht, op voorwaarde dat de actievoerders zich in bubbels van 400 zouden organiseren. De bubbels mochten geen nauw contact met elkaar hebben. Bovendien moest het een statische betoging zijn. ‘Een aantal groepjes heeft geprobeerd om in verschillende richtingen de betoging voort te zetten en er toch een mars van te maken’, zegt Brussels politiewoordvoerder Olivier Slosse. ‘Dat heeft geleid tot enkele kleine incidenten, zonder veel erg. In de Regentschapsstraat hebben we wel een groep betogers moeten insluiten en oppakken.’

De oproerpolitie sloot een deel van de betogers in, terwijl een ander deel van de betogers zich ophield op het Albertinaplein. Ook een waterkanon maakte even zijn opwachting. Rond 16 uur trok de politie zich gedeeltelijk terug, zodat beide groepen betogers zich konden verenigen op de Keizerslaan. Korte tijd later vertrok ook het grootste deel van die groep achterblijvers en keerde de rust volledig weer.

Volgens Slosse zijn er in totaal 3 mensen gerechtelijk aangehouden wegens weerspannigheid, en 32 bestuurlijk, omdat ze de betoging niet wilden beëindigen.

Eisenbundel

De betoging was georganiseerd door het collectief ‘La Santé en lutte’. In hun toespraken eisten de actievoerders meer middelen voor de gezondheidszorg. ‘We staan op dit moment voor een tweede golf van de epidemie terwijl de menselijke, financiële en materiële middelen waarover we beschikken om die het hoofd te bieden, beperkt zijn’, luidde het. ‘Dagelijks zien we overlijdens en complicaties die vermeden hadden kunnen worden als we over voldoende personeel en materiaal zouden beschikken. Dagelijks zien we ook hoe een hoop mensen niet de zorg krijgen waar ze nood aan hebben, door hun precaire financiële situatie, door hun kwetsbaarheid, omdat ze niet over de juiste papieren beschikken.’

‘We weigeren dat nog langer te aanvaarden’, klinkt het nog. ‘We eisen een gezondheidspolitiek die op het niveau is van een land met een van de hoogste bruto binnenlands producten ter wereld, een salarisverhoging, meer personeel, toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen en een versterking van de sociale zekerheid. De middelen daarvoor bestaan, als we minder besteden aan wapens, als we de fiscale fraude effectief aanpakken, als we de lonen van topmanagers beperken.’

In juli werd voor de federale gezondheidswerkers een salarisverhoging beloofd, maar dat zal voor de betogers niet volstaan om de achterstand in te halen die door jaren van budgettaire beperkingen is veroorzaakt.