Wat houdt Brusselaars tegen om werk te zoeken in Vlaanderen?

door
marketing
Leestijd 2 min.

Je woont in Brussel en zoekt werk? Waarom kijk je niet over de grens? De vijf drempels die Brusselaars tegenhouden om werk te zoeken in Vlaanderen, zijn wel degelijk te overwinnen.

Vandaag pendelen zo'n 50.000 Brusselaars voor het werk naar Vlaanderen. Hoewel dit aantal elk jaar groeit, zoeken nog veel stadsgenoten een job binnen het gewest. Het kan nochtans lonen om over de grens te kijken. Vlaanderen telt meer vacatures en een verouderende bevolking.

Welke vijf drempels hinderen je als Brusselaar om werk te zoeken in Vlaanderen? Hoe los je ze op?

Je weet niet dat er kansen zijn in Vlaanderen?

Veel Brusselaars beseffen niet dat er buiten hun gemeente of gewest vacatures openstaan. Er staan zelfs veel jobs open in Vlaanderen.

«We verwachten dat ook de luchthaven, transport- en logistieke sector na corona weer snel gaan rekruteren», zegt Geert Pauwels, directeur van VDAB-Brussel. «Ook voor alle knelpuntberoepen zoekt Vlaanderen arbeidskrachten: technische profielen, zorgkundigen, leraren…»

Je spreekt geen perfect Nederlands?

«Je hoeft geen perfect Nederlands te spreken om te willen werken in Vlaanderen», zegt Geert. «Wel moet je bereid zijn om het te leren. Op 6 tot 9 maanden leer je voldoende Nederlands om te starten in een nieuwe job.»

Je wil niet lang pendelen?

De metro nemen vindt iedereen normaal. Maar de bus naar Zaventem, Hoeilaart of Asse? «Nochtans zijn die Vlaamse gemeenten niet het einde van de wereld», zegt Geert. Zelf pendelt hij als inwoner van Landen 1u15 enkel naar Brussel. «Pendelen naar de luchthaven duurt vaak minder lang dan de metro nemen binnen het gewest. Onze jobkaart gaat dit binnenkort laten zien.»

Je vreest discriminatie?

«In Brussel heerst het angstbeeld dat Vlaamse werkgevers discrimineren», voelt Geert. «Onder meer dit denkbeeld ontkrachten we met een nieuwe campagne. Vlaamse werkgevers zoeken mensen. En ze zijn blij met goede krachten uit Brussel.»

Je kan niet alleen werk zoeken?

Dit moeilijke traject hoef je niet alleen te wandelen. Actiris en VDAB starten in het najaar een grootse campagne. De twee werkgelegenheidsbureaus zullen er ook alles aan doen om mensen die op de campagne afkomen, te begeleiden naar een opleiding en werk.

«Ruim 60% van de mensen uit de vorige campagne vond werk», herinnert Geert zich. «Dit kan andere Brusselaars inspireren.»