Liveblog - Marc Van Ranst: "Niemand wil naar nieuwe lockdown, maar dan moeten we maatregelen respecteren"

Gemiddeld testen er in ons land nu 681 mensen per dag positief. Dat is 42% meer dan de week ervoor. Afgelopen donderdag was een piekdag met 939 besmettingen. Viroloog Marc Van Ranst hamert erop dat de coronamaatregelen die nu gelden goed moeten worden nageleefd. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) benadrukt dat. Volg het coronanieuws hier in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Alle scenario's rond bubbels komen op hetzelfde neer: minder contacten hebben dan we zouden willen"

Volgens viroloog Marc Van Ranst zit er niks anders op dan de huidige coronamaatregelen goed te blijven opvolgen om zo het aantal besmettingen onder controle te krijgen, "want een nieuwe lockdown wil niemand", zei Van Ranst in "Het journaal".

Over de contactbubbels zei Van Ranst: "Veel mensen vinden dat vervelende maatregelen, maar we moeten iets verzinnen om het aantal sociale contacten te verminderen. Alle scenario's rond bubbels komen op hetzelfde neer: minder contacten hebben dan we zouden willen."

Bekijk hier het interview met Marc Van Ranst in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Minister De Block benadrukt dat maatregelen moeten volgehouden worden

Tijdens haar bezoek aan het COVID-19-testcentrum op Brussels Airport heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gereageerd op de stijgende coronacijfers. "Ik maak me zorgen, het virus blijft gevaarlijk. Mensen moeten de maatregelen respecteren."

Vooral de quarantaine is zeer belangrijk

minister Maggie De Block (Open VLD)

"Als er meer besmettingen zijn, maak ik me altijd zorgen", erkent minister De Block. "Ik weet dat de maatregelen niet leuk zijn, maar het is nodig dat we ze blijven respecteren, vooral de quarantaine is zeer belangrijk. Er komen opnieuw meer mensen bij elkaar, scholen zijn open, sportclubs hervatten, kortom, er is meer verkeer tussen de mensen en dat geeft het virus kracht en dat moeten we vermijden."

De vraag of er bijkomende maatregelen nodig zijn, wimpelt de minister af. Voor haar is het belangrijk dat de bestaande maatregelen gerespecteerd worden. "De maatregelen moeten volgehouden worden, anders krijgen we dat virus niet in bedwang. Het is zeer belangrijk dat de mensen zelf beseffen dat het een gevaarlijk virus blijft. Er zijn nog altijd ziekenhuisopnames. Er sterven nog altijd mensen."

VS versoepelt reisadvies voor China

Amerikanen die naar China willen reizen, moeten daar goed over nadenken, maar krijgen niet langer het advies het land te mijden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington erkende maandag in het versoepelde reisadvies dat China vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen het coronavirus.

President Trump heeft Peking er herhaaldelijk van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de mondiale verspreiding van het "Chinavirus", dat wereldwijd in de VS de meeste slachtoffers heeft gemaakt. Het land heeft de eerste besmettingsgevallen veel te laat gedeeld, aldus Trump die het virus zelf vaak heeft gebagatelliseerd.

Het bedrijfsleven en de scholen in China hebben hun activiteiten grotendeels hervat en ook op andere gebieden gaat het beter, staat in het aangepaste reisadvies. Het departement waarschuwt Amerikaanse burgers nog wel voor het risico op willekeurige arrestatie, ook in Hongkong.

De Chinese president Xi Jinping verklaarde een week geleden bij het decoreren van medisch personeel dat het land het virus heeft overwonnen. De aanpak figureert in de Chinese propagandamachine als voorbeeld van goed leiderschap.

"Experten krijgen vaak kritiek dat ze overdrijven, maar we willen vooral vermijden dat het virus zich weer overal verspreidt"

"We hebben persoonlijk kritiek gekregen. Dat we overdreven en te weinig empathie toonden, maar wij willen vooral onze bezorgdheid meegeven, zodat niemand over een aantal weken kan zeggen dat we niet gewaarschuwd hebben." Dat zei infectiologe Erika Vlieghe in "De afspraak" over haar waarschuwingen en die van haar collega's over de stijgende coronacijfers.

"Iedereen wil te allen prijzen een nieuwe lockdown vermijden", zei Vlieghe ook nog. "Daarom waarschuwen we nu. Laat het niet weer uit de hand lopen. Nu moeten we kijken waar de haarden zitten en waar we beter moeten communiceren. Dat is beter dan spectaculaire maatregelen die de regering eventueel zou moeten uitroepen."

Bekijk hier het interview met Erika Vlieghe in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Vereniging van huisartsen luidt alarmbel door coronadrukte

De vereniging van huisartsen Domus Medica luidt de alarmbel. Door het grote aantal coronatesten en de vele vragen daarover staat het water hen aan de lippen, klinkt het. "En de situatie voor huisartsen zal alleen maar erger worden de komende weken", zei Roel Van Giel van Domus Medica in "Terzake".

Lees meer in dit artikel:

13 West-Vlaamse jongeren besmet na kamp in Portugal

Na een Summer Bash-kamp in de Algarve in Portugal zijn dertien jongeren uit de regio Tielt besmet met het coronavirus. Dat meldt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. "Er waren ook groepjes Vlaamse jongeren die in de buurt huisjes huurden", zegt Decaluwé. "Zij zijn mogelijk naar dezelfde feestjes geweest, dus huisartsen én jongeren die onlangs naar daar reisden, moeten extra waakzaam zijn."

Summer Bash is een organisatie die jongerenvakanties organiseert, onder andere naar de stad Albufeira in Portugal. Tijdens een van die reizen raakten dertien jongeren besmet met het coronavirus. "Er namen 50 à 100 jongeren deel", vertelt de gouverneur. "Minstens dertien van hen raakten besmet. Het gaat om jongeren die in het midden van Zuid-West-Vlaanderen wonen, voornamelijk regio Tielt. We weten ondertussen dat er ook groepjes uit dezelfde regio in West-Vlaanderen huisjes huurden in de buurt. Zij zijn vermoedelijk op dezelfde feestjes geweest als de groep van Summer Bash. Het is niet ondenkbaar dat sommigen onder hen daar ook besmet raakten met het coronavirus", zegt de gouverneur. "Maar hen kunnen we niet via contacttracing bereiken want zij maakten geen deel uit van de groepsreis."

Decaluwé roept jongeren die onlangs in Albufeira waren en huisartsen in de regio Tielt op om extra alert te zijn en tijdig te testen.

Klachten over te scherpe wattenstaafjes bij testcentra: "Bloedneuzen in helft van de gevallen"

De wattenstaafjes aangeleverd door een Waals bedrijf aan de corona-testcentra zouden bij heel wat volwassenen en kinderen ongemakken veroorzaken. Dat meldt het gespecialiseerde medisch magazine Medi-Sphère. Volgens artsen veroorzaken ze bij de helft van de patiënten neusbloedingen.

De door de overheid geleverde wattenstaafjes zijn te scherp en snijden, klinkt het. Ook zijn ze volgens de artsen niet soepel genoeg en breken ze te snel. Artsen zouden ze daarom niet meer gebruiken bij kinderen en volwassenen die bloedverdunners nemen.

In een reactie aan Medi-Sphère wijst de leverancier van de staafjes, het bedrijf Any-Shape, er op dat duidelijk is aangegeven in de bijsluiter dat de staafjes niet bedoeld zijn voor kinderen of patiënten die bloedverdunners gebruiken. Sommige artsen in de testcentra spreken ook over tekorten, maar bij bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) ontkent men dat er een tekort aan wattenstaafjes is.

Coronavirus kan miljoen banen kosten in Verenigd Koninkrijk dit jaar

De coronapandemie zou een miljoen banen kunnen kosten in het Verenigd Koninkrijk dit jaar. De zwaarste impact wordt verwacht in het huidige kwartaal, dat  heeft het onderzoekscentrum Institute for Employment Studies (IES) bekendgemaakt.

Tussen juli en september gaan naar schatting 450.000 jobs verloren. Dat zijn er een pak meer dan tijdens het zwaarste kwartaal na de financiële crisis van 2008, destijds gingen er 300.000 jobs verloren. Het IES waarschuwt dat tijdens het slotkwartaal van dit jaar er nog eens 200.000 banen verloren zullen gaan.

Het onderzoeksinstituut preciseert dat het om zijn centrale scenario gaat, want in het ergste geval kan het banenverlies oplopen tot 690.000 tijdens het derde kwartaal. Volgens cijfers van de Britse regering waren er in het land tijdens de eerste jaarhelft al 240.000 ontslagen, waarmee het totaal voor dit jaar boven het miljoen zou kunnen uitkomen.

Universiteit Gent vraagt in open brief om meer transparantie en heldere coronacijfers

Er komt opnieuw kritiek op de coronacijfers. De Universiteit Gent en het UZ hebben een open brief geschreven waarin ze stellen dat de cijfers niet duidelijk en niet concreet genoeg zijn. Nochtans is dat absoluut noodzakelijk om de bevolking mee te krijgen in het verhaal. Onder de ondertekenaars bevindt zich de (medische) top van de universiteit én rector Rik Van de Walle.

Lees meer in dit artikel:

Brusselse specialist infectieziekten: "Dat meer jonge mensen besmet raken met coronavirus is juist goed nieuws"

De Brusselse specialist in infectieziekten en professor Jean-Luc Gala uit felle kritiek op de aanpak van de coronacrisis door verschillende virologen en de overheid. Een aantal virologen trekt vandaag aan de alarmbel: "Stop met de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren, want zo komen we binnenkort weer in een rampscenario terecht", klinkt het. Het diensthoofd van het Brusselse Saint-Lucziekenhuis is het daar niet mee eens.

Lees meer in dit artikel:

Edegemse scholen met handen in het haar na coronasluiting naschoolse opvang

De naschoolse opvang in het centrum van Edegem moet 2 weken sluiten omdat een begeleidster positief heeft getest op het coronavirus. Ook de andere medewerkers moeten in quarantaine, dus is er niet genoeg personeel om de opvang open te houden. 

Lees meer in dit artikel:

Sociale partners vinden akkoord over vakantiegeld

Iedereen zal volgend jaar zijn volledig vakantiegeld krijgen. Vakbonden en werkgevers hebben daar binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) een akkoord over gevonden, zo heeft het persagentschap Belga vernomen bij de sociale partners. Ze vragen de regering om bedrijven in moeilijkheden bij te springen bij de uitbetaling.

Over dat vakantiegeld is al een tijd discussie. Om de koopkracht van werknemers te beschermen, werd eerder afgesproken dat dagen tijdelijke werkloosheid gelijkgesteld worden voor het recht op jaarlijkse vakantie. De werkgevers vreesden evenwel een hoge factuur, terwijl de omzet van heel wat bedrijven door de coronacrisis een knauw kreeg.

Binnen de NAR is nu een akkoord gesloten. De dagen tijdelijke werkloosheid worden tot het einde van het jaar gelijkgesteld voor het recht op jaarlijkse vakantie. Dat moet er voor zorgen dat iedereen in 2021 volledig vakantiegeld krijgt. Aan de regering wordt gevraagd om bedrijven die zwaar lijden onder de impact van de crisis daarbij te ondersteunen.

Maximaal met tien naar het park in Bordeaux, evenementen met maximaal 1.000 mensen

Het Franse departement Gironde, met als grootste stad Bordeaux en het departement Bouches-du-Rhône, met als grootste stad Marseille, hebben nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Op evenementen, inclusief sportwedstrijden en theaterzalen, zullen in plaats van 5.000 nog maximaal 1.000 mensen aanwezig mogen zijn.

 Voortaan zullen ook maximaal nog tien mensen mogen samenkomen in de parken en op de stranden. Dansen in cafés en op trouwfeesten mag niet meer. Ook studentenfeesten en schooluitstappen zijn verboden. In Bouches-du-Rhône wordt het dragen van een mondmasker verplicht in 27 gemeenten.

De verstrenging van de maatregelen komt er nadat de Franse premier Jean Castex Bordeaux en Marseille heeft opgeroepen om de maatregelen te verscherpen. De Franse premier bestempelde Marseille en Bordeaux vorige week nog als de steden op het vasteland die het zwaarst zijn getroffen door de heropleving van het coronavirus in Frankrijk.

De ziekenhuizen in Marseille en Bordeaux raken steeds voller. In Frankrijk zijn sinds de start van de pandemie 381.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Zo’n 31.000 Fransen zijn aan de gevolgen van Covid-19 overleden.

Franse economie zou dit jaar iets minder zwaar krimpen dan gedacht

De Franse economie zou dit jaar met 8,7 procent krimpen en iets sneller dan gedacht terugkeren naar haar niveau van voor de crisis. Dat heeft de Franse centrale bank gemeld. De bank gaf een prognose die een stuk minder pessimistisch was dan die van juni.

Tot dusver ging de centrale bank uit van een terugval van het bruto binnenlands product (bbp) met 10,3 procent in 2020. Voor 2021 wordt nu gerekend op een herstel van het bbp met 7,4 procent, en een groei met 3 procent in 2022. De Franse economie zou dan vanaf begin 2022 weer op het niveau van voor de coronacrisis zitten, of iets vroeger dan tot nu toe gedacht.

De Franse centrale bank herzag ook de impact van de crisis op de werkgelegenheid naar omlaag. Hoewel de werkloosheid dit jaar fors zal toenemen, met een verlies van "ongeveer 800.000 banen", zouden er in 2021 en 2022 "meer dan 700.000 jobs" gecreëerd worden. De centrale bank benadrukt wel dat er heel wat onzekerheid is over de evolutie van de pandemie, en over de brexitonderhandelingen.

Steven Van Gucht: "We moeten vooral vermijden dat cijfers veel verder stijgen, en zeker niet te snel"

De coronacijfers opnieuw laten dalen, zal heel moeilijk zijn. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd in "Het Journaal". "We moeten er vooral naar streven dat het niet veel verder stijgt, en zeker niet te snel, zodat de ziekenhuizen kunnen volgen. Het moet echt een beetje stabiliseren. Dalen zou mooi zijn, maar ik ben niet zeker dat we dat kunnen bewerkstelligen."

Van Gucht erkent dat er meer getest wordt, maar dat alleen verklaart de stijgende cijfers niet. "Er zijn wel degelijk meer gevallen. Het virus is veel meer aan het circuleren dan enkele weken terug. We zitten nu aan 30.000 testen per dag, maar het percentage positieve testen is niet gezakt, integendeel, het stijgt ondertussen lichtjes. Dat is een indicatie dat er meer virus aan het circuleren is. We zien nu ook dat er meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis."

Over de bubbel van 5 zegt Van Gucht dat hij dat ziet als een richtgetal. "Als we afspreken met vrienden en familie, is het essentieel dat we zoveel mogelijk die afstand bewaren. Het aantal mensen waar je echt dicht contact mee hebt, dat zijn die 5 personen. Je mag meer mensen zien, maar probeer gewoon die afstand te houden."

"Dat is een andere manier van samenkomen, maar het kan wel. Daar ligt een belangrijke sleutel om de zaak onder controle te houden, want het is daar toch wel (bij bijeenkomsten met vrienden of familie, red.) dat de besmettingen plaatsvinden." Van Gucht pleit niet meteen voor strengere maatregelen. Hij roept de bevolking vooral op om de huidige maatregelen consistent toe te passen.

Bekijk hier het gesprek met viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

BEKIJK: Houdt u zich aan de "bubbel van 5"? "Het Journaal" stelde de vraag in Gent

Virologen benadrukken het belang van het naleven van de maatregelen, zoals de bubbel van vijf. Dat betekent dat men maar met vijf mensen intens contact mag hebben. Maar de vraag rijst of die maatregel nog wel nageleefd wordt: vooral jongeren maken hun bubbel groter, omdat ze het anders niet leefbaar vinden. Dat merkte onze ploeg vanmorgen op de Kouter in Gent.

Videospeler inladen...

Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi mag ziekenhuis verlaten

Voormalig premier van Italië Silvio Berlusconi (83) mag vandaag het ziekenhuis verlaten. Ruim een week geleden werd hij opgenomen met longklachten in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus tijdens zijn vakantie in Sardinië. Het is niet bekend of de voormalige premier al volledig hersteld is. Zijn persoonlijke arts, Alberto Zangrillo, omschreef Berlusconi vorige week nog als “hoogrisicopatiënt” door zijn leeftijd en zijn onderliggende gezondheidsproblemen.

Vanuit het ziekenhuis omschreef Berlusconi de coronabesmetting als de ergste ervaring van zijn leven. “Het is echt een verschrikkelijk virus en ik wens het niemand toe om in deze situatie terecht te komen”, luidde het vorige week. Berlusconi kampt al enkele jaren met gezondheidsproblemen. In 2016 onderging de voormalige premier van Italië een openhartoperatie en vorig jaar ging hij onder het mes wegens darmproblemen en een hernia.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Italiaanse scholen na 6 maanden terug open, tekort aan leerkrachten dreigt

In Italië gaan vandaag bijna alle scholen opnieuw open. Italië was het eerste land waar de scholen de deuren sloten door corona, begin maart. Nu is het ook het laatste Europese land dat de scholen heropent. 8 miljoen kinderen en jongeren in Italië mogen na zes maanden terug naar school.

In zes Italiaanse regio's, waaronder Puglia, Calabrië en Abruzzen, zullen de scholen pas later heropenen. Dat komt doordat heel wat scholen om praktische redenen niet klaar zijn voor de heropstart. Er dreigt ook een tekort aan leerkrachten in Italië, omdat er les wordt gegeven in kleinere klassen. Zo’n 80.000 leerkrachten worden nu gerekruteerd. Ongeveer de helft van de Italiaanse leerkrachten is ouder dan 50. Veel onder hen vrezen voor hun gezondheid bij de heropstart van het schooljaar.

Er gelden wel strenge afstandsregels: zo mag aan een tweepersoonsschoolbank maar één leerling plaatsnemen. Elke school moet ook een "COVID-kamer" hebben waar een leerling met symptomen meteen geïsoleerd kan worden. Scholen moeten de temperatuur van kinderen meten, en ieder kind ouder dan 6 moet de hele dag een mondmasker dragen.

AFP or licensors

Bijkomende Vlaamse steun voor contactopsporing op lokaal niveau

De Vlaamse regering maakt extra geld vrij voor contactopsporing door de lokale besturen. Sinds begin augustus helpen zij mee om opflakkeringen van het coronavirus in kaart te brengen en zo te bestrijden. Ze focussen zich vooral op het sensibiliseren van mensen die moeilijker bereikt worden, maar ze kunnen ook een eigen opsporingssysteem opzetten.

Contactopsporing blijft erg belangrijk nu de cijfers weer omhoog gaan, zegt Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V): "We geven een steun van 93.000 euro en zetten extra field agents vanuit de centrale contactopsporing, zodoende dat elke eerstelijnszone wordt ondersteund."

Tijdelijke werkloosheid kan een impact hebben op uw eindejaarspremie

Wie de voorbije maanden tijdelijk werkloos was - door corona - wacht misschien nog een bijkomende onaangename verrassing: tijdelijke werkloosheid kan invloed hebben op de eindejaarspremie.

Dat is erg afhankelijk van de sector waarin gewerkt wordt. Er bestaan immers geen algemene regels rond de berekening ervan. Geert Vermeir van HR-dienstverlener SD Worx legt uit in "De ochtend" (Radio 1): "Heel concreet: in de horeca is er een collectieve arbeidsovereenkomst en die stelt elke periode van tijdelijke werkloosheid gelijk aan gepresteerde arbeid. In de horeca gaat er geen nadelige impact zijn op het bedrag van de eindejaarspremie."

Voor de bedienden in de IT-sector is er echter geen enkele gelijkstelling. "Daar heb je wel degelijk een negatief financieel effect als je enkele weken/maanden tijdelijk werkloosheid bent (geweest)", aldus Vermeir.

En de vakantiedagen dan? "Over de vakantiedagen bestaat er voor álle werknemers in de privésector dezelfde regel: de eerste periode van tijdelijke werkloosheid tot 30 juni wordt gelijkgesteld met gepresteerde arbeid."

HERBELUISTER hier het gesprek met Geert Vermeir in "De ochtend":

Waarom moet de ene langer wachten op zijn testresultaat dan de andere?

Binnen de 24 uur weten of je corona hebt of niet. Dat is de belofte, maar vaak wachten patiënten veel langer op het resultaat van hun test. "Patiënten zitten nodeloos lang in quarantaine en dat is lastig voor school en werk", zegt huisarts Anne Delespaul op Radio 2 Antwerpen. Huisartsenvereniging Domus Medica betreurt het gebrek aan regelmaat.

Lees hier het volledige artikel:

President Trump houdt verkiezingsrally binnen met duizenden fans

In een zaal in Henderson, in de staat Nevada, heeft de Amerikaanse president Donald Trump voor het eerst sinds 20 juni weer een grote indoormeeting gehouden. De voorbije maanden hield hij het vooral bij bijeenkomsten in openlucht. De president kreeg kritiek voor de verkiezingsbijeenkomst binnenshuis, ook van de gouverneur van de staat Nevada. Daar zijn bijeenkomsten van meer dan vijftig mensen binnen namelijk al sinds mei verboden, in de strijd tegen het coronavirus. 

Lees hier het volledige artikel:

Aankomende passagiers kunnen zich meteen testen op Brussels Airport

Op Brussels Airport is vanochtend een centrum open gegaan voor coronatests. Aankomende passagiers kunnen er meteen een test doen, het resultaat krijgen ze 24 tot 48 uur later. Begin oktober zal er ook een laboratorium zijn en dan kunnen ook vertrekkende passagiers tegen betaling een sneltest doen.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Erika Vlieghe over de stijgende cijfers: "Juist in het minimaliseren schuilt het grote gevaar"

Het gaat niet de goede kant op met de cijfers, maar in welke mate moeten we bezorgd zijn. Per dag testen gemiddeld 681 mensen positief. En vorige donderdag was een piekdag met 939 nieuwe gevallen. Maar die exponentiële toename; daar maken wetenschappers zich best wel zorgen over.

Er wordt natuurlijk ook meer getest. Moeten we de stijgende trend dan niet relativeren? "Ja, er wordt wat meer getest maar de cijfers zijn wat ze zijn én dat zijn duidelijk positieve gevallen", duidt infectiologe Erika Vlieghe in "De ochtend" op Radio 1. "Juist in het minimaliseren schuilt het grote gevaar."

We moeten het vuur proberen smeulend te houden, pas dan kan je beginnen leven met het virus 

virologe Erika Vlieghe

Als alles geminimaliseerd wordt dan gaan mensen die boodschap ook naar hun privéleven vertalen en denken dat het allemaal niet zo erg is. "Het punt is niét dat je niemand meer mag zien. Je mag best wat vrienden en kennissen zien, op afstand. De bubbel van 5 zijn de nauwe contacten, en die hou je best beperkt en dat blijft in een familiale context. Met vrienden is dat natuurlijk een uitdaging. "

Vlieghe zegt dat er verschillende nieuwe (bubbel)suggesties zijn, waaronder "contactbudget" en de "coronafootprint" om ons beter bewust te maken van onze contacten. Die suggesties liggen op tafel.

"Maar wat nu dringender is, is dat de overheid erkent dat de cijfers stijgen, dat communiceert en dat iedereen het au sérieux neemt. We kunnen de balans opmaken dat sommige dingen - bijvoorbeeld de mondmaskers op school - vervelend zijn, maar noodzakelijk en tijdelijk moeten worden voortgezet. Dit lijkt niet het moment om meer los te laten. Je kan dingen wel vereenvoudigen en verhelderen. Het ene sluit het andere niet uit. "

Volgens Vlieghe moeten we nu vooral het aantal besmettingen per dag terugdringen. "Als je begint te merken dat de infectie zich uitbreidt in het aantal ziekenhuisopnames en in het aantal overlijdens, is het al veel te laat. Dan zitten we terug in de situatie van begin maart. Als we nu blijven wegkijken, is dat terug het geval."

BELUISTER hier het volledige gesprek met Erika Vlieghe in "De ochtend":

Meest gelezen