Direct naar artikelinhoud
Analyse

Streamz, Disney+ of Netflix: de voor- en nadelen op een rij

Charlotte Timmers en Pete Van den Begin in 'Fair Trade', een van de reeksen van eigen bodem op Streamz.Beeld Streamz

Met Streamz en Disney + komen deze week nog twee televisieplatformen naar uw schaarse schermtijd hengelen. Voor wie door het uitdeinende streamingbos de bomen niet meer ziet, zetten we de voor- en nadelen van de belangrijkste spelers op een rij.

Streamz

Vlaams met internationale accenten

+

De baseline ‘de streamingdienst van bij onz’ mag dan al bedacht zijn op een minder geïnspireerd moment, dat ene zinnetje geeft wel perfect aan waar Streamz het verschil met de concurrentie maakt. De samenwerking van VTM, VRT en SBS zorgt voor elf nieuwe reeksen en docu’s van eigen bodem, previews van titels die later op het scherm komen en een gigantisch archief aan Vlaamse programma’s. Gezien de voorliefde van de Vlaamse kijker voor alles wat zich binnen het eigen landsdeel afspeelt, is dat een niet te onderschatten troef. Daarnaast vind je er de flink uit de kluiten gewassen bibliotheek van de Amerikaanse betaalzender HBO. Met nieuwe reeksen als The Third Day, met Jude Law, en oudere parels als Watchmen en The Sopranos.

-

Het aanbod lijkt op het eerste zicht behoorlijk veelbelovend, maar eens je het handvol nieuwe reeksen hebt doorploegd, blijft vooral een gigantische catalogus vol oude meuk over. De initiatiefnemers beloven elke maand zeker één nieuwe exclusieve, lokale titel maar of dat volstaat om te blijven boeien?

Prijs

11,95 euro per maand, daarvoor kan je op vier verschillende schermen tegelijk kijken

Streamz + met extra filmpakket kost 19,95 euro per maand

Het tweede seizoen van 'The Mandalorian' is te zien op Disney +.Beeld Disney

Disney +

Voor gevoelige kijkers

+

Disney + brengt een indrukwekkende berg blockbusters en klassiekers samen. Je vindt er onder meer alle Star Wars-films, het verzameld werk van de Marvel-superhelden en alles wat ooit bij de Disney-tekenaars van de band rolde. Ook het volledig oeuvre van The Simpsons en de documentaires van National Geographic zijn op Disney + te bekijken. Dat sterrenensemble wordt aangevuld met nieuwe reeksen als The Mandalorian, die met een budget van 120 miljoen dollar een plaatsje verdient tussen de duurste tv-reeksen ooit.

-

De Disney-sterren mikken nogal uitdrukkelijk op één bepaald segment van de markt: dat van het brave familie-entertainment. Wie het liever wat donkerder of alternatiever wil, moet dat bij de concurrentie gaan zoeken. Met de lage prijssetting lijkt Disney + zich te profileren als een extraatje dat vooral bedoeld is om kroostrijke gezinnen een paar rustige avonden te bezorgen.

Prijs

Wie vandaag of morgen nog intekent, betaalt 59,99 euro voor één jaar. Daarna betaal je 6,99 euro per maand. Kijken kan op vier schermen tegelijk.

'Cuties' is te zien op Netflix. Er is zoveel te zien op het kijkplatform dat het soms zoeken is naar kwaliteit.Beeld AP

Netflix

Het origineel

+

Netflix bewijst dat size in sommige gevallen wel degelijk matters. Het bedrijf is met naar schatting 200 miljoen abonnees niet alleen de grootste, het budget is enorm. Dit jaar alleen al pompt het bedrijf zo’n 17 miljard euro in nieuwe programma’s. Dat resulteert in een aanbod waar je eindeloos in kan blijven scrollen. Waar Netflix in de beginjaren vooral het verschil maakte met fictiereeksen, staat het bedrijf nu ook steeds meer zijn mannetje op het vlak van documentaires, reality en film.

-

De bibliotheek van Netflix mag dan barstenvol zitten, niet elke reeks is een pareltje. Om het met de woorden van Telenet-opperhoofd John Porter te zeggen: “Er zit veel drek tussen.” Waar een merk als HBO altijd garant staat voor een minimum aan kwaliteit, is het bij Netflix vaak vissen naar de krenten in de pap.

Prijs

Het goedkoopste Netflix-abonnement kost 7,99 euro per maand. Maar daarvoor kan je maar op één scherm kijken en niet in HD-kwaliteit. Op twee schermen kijken in HD kost 11,99 euro. Voor vier schermen in Ultra HD  betaal je 15,99 euro.

Het tweede seizoen van 'Fleabag'. Maar maakt dat een abonnement de moeite?Beeld Lumière

Amazon Prime Video

Onbekend maakt onbemind

+

Er is eerst en vooral de prijs die een stuk lager ligt dan bij de concurrentie. Bovendien zijn er wat extraatjes verbonden aan een abonnement op Amazon Prime Video, met dank aan het veel grotere Amazon-imperium. Zo krijg je de producten die je tussen het tv-kijken door op Amazon.com bestelt gratis thuis bezorgd. Wat dat kijken betreft, zijn er op Amazon best interessante reeksen te vinden. Het bejubelde Fleabag bijvoorbeeld, of het even enthousiast onthaalde Parks and Recreation.

-

Wie aan de koffiemachine wil meepraten over de nieuwste hitreeksen kan Amazon Prime Video beter links laten liggen. Het platform is een kleine speler op de markt. De kans dat je collega’s de nieuwe Amazon-reeks waar je zo enthousiast over bent ook gezien hebben, is eerder klein.

Prijs

2,99 euro per maand, voor dat bedrag kan je op drie schermen kijken.

Jennifer Aniston in 'The Morning Show' op Apple TV+.Beeld AP

Apple TV+

Op zoek naar die ene hit

+

Ook hier ligt de prijs lager. Bovendien krijgt iedereen die een Apple-toestel koopt er gratis een jaarabonnement bij. Wat het aanbod betreft, mikken ze bij Apple vooral op grote namen. Steven Spielberg leverde de reeks Amazing Stories af. Tom Hanks kwam met de film Greyhound op de proppen. Reese Witherspoon, Jennifer Aniston en Steve Carell zijn de sterren van dienst bij The Morning Show en later dit najaar maakt Sofia Coppola er haar opwachting met de film On the Rocks.

-

Anders dan de concurrentie zie je op Apple TV enkel eigen producties. Dat aanbod neemt gestaag toe, toch ben je behoorlijk snel door de voorraad heen. Het ontbreekt Apple aan een échte hit. Zo lang die er niet komt, blijft de dienst niet meer dan een (gratis) extraatje.

Prijs

4,99 euro per maand, gratis jaarabonnement bij aankoop van een Apple-toestel.