Wat eten we vanavond, om de planeet (en onszelf) een handje te helpen?
Het dieet van de toekomst is gezonder voor jou én voor de planeet … en het bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel. Het ‘planetair gezondheidsdieet’ zorgt dat we met de groeiende wereldbevolking gezond kunnen blijven eten op een duurzame manier. Kortom: win-win voor mens én milieu. Vanavond eet jij dus … plantaardig!
Wist je dat voedselproductie een grote impact heeft op het milieu? Daarom vinden wetenschappers dat het tijd is voor de grote voedseltransformatie: het planetair gezondheidsdieet. Daarbij eet je meer plantaardig voedsel. Denk: groenten, fruit, noten en volle granen. Gewoon een beetje meer flexitariër worden dus!
Beter voor jouw gezondheid én voor die van de aarde
Van alle voeding heeft plantaardig voedsel de laagste milieu-impact: minder waterverbruik, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen.
Allemaal fijn voor onze wereldbol. Geen zorgen: Je hoeft niet in één klap vegan of veggie te worden. Gebruik minder vlees in je gerechten, geef groenten de hoofdrol op je bord en begin met één dag per week zonder vlees. Alle beetjes helpen. Want door één dag per week vlees van het menu te schrappen, spaar je 1000 liter water uit en 550 kilometer aan CO₂-uitstoot! Je maakt dus een groot verschil in je eentje.
Goed om te weten: Het dieet raadt niet iedereen ter wereld aan om hetzelfde te eten, integendeel. Het is juist de bedoeling dat iedereen het dieet lokaal interpreteert, afhankelijk van de voorraad in eigen land. Zo worden de voedselkilometers beperkt en lokale voedselproducenten gesteund. Volgens de richtlijnen moeten Europeanen maar liefst 77% minder rood vlees eten en 15 keer meer noten en zaden. In Azië is minder vis een beter idee en Amerikanen moeten vijf keer meer bonen en linzen op het menu zetten.
Ben jij een giga-carnivoor en is het voor jou mission impossible om een week door te komen met slechts één burger of biefstuk? Geen paniek, we helpen je op weg met enkele tips!
Vijf tips om meer plantaardig te eten
Ruil vlees eens voor peulvruchten
Om voldoende proteïnen binnen te krijgen, zijn noten en peulvruchten de beste keuze. Soja, kikkererwten, linzen, witte- en bruine bonen … Ze zijn lekker en goed voor jou én voor de planeet! Een vleesvervanger als sojaburger of tofu mag maar is geen must.
Abonneer je op een plantaardige maaltijdbox
Ook met plantaardige ingrediënten tover je makkelijk een maaltijd van restaurantkwaliteit op je bord. Kamp je met een gebrek aan inspiratie? Schrijf je dan in voor een plantaardige maaltijdbox. Zo hoef je zelf geen recepten te zoeken of boodschappen te doen. Makkelijker wordt het niet!
Kies kip
Toch zin in vlees? Vermijd dan rood vlees als biefstuk, hamburger en varkensvlees maar kies voor kip. Want kip belast het klimaat het minst van alle vleessoorten en is bovendien mager vlees.
Lunch plantaardig met je collega’s
Bij een nieuwe gewoonte is ‘samen’ het toverwoord. Spreek daarom met je collega’s af om één keer per week samen plantaardig te lunchen. Zo motiveren jullie elkaar en zijn jullie allemaal goed bezig!
Drink eens sojadrink
Ruil yoghurt en melk eens in voor plantaardige alternatieven. Er zijn zoveel varianten om uit te kiezen! Een plantaardig alternatief voor yoghurt smaakt lekker bij muesli, kokosdrink pimpt elke smoothie en met haverdrink maak je een heerlijke cappuccino.
Als producent van plantaardige alternatieven voor zuivelproducten kent Alpro de voordelen van plantaardig voedsel al langer dan vandaag. Al 40 jaar maakt Alpro plantaardig lekkers op basis van duurzaam geteelde soja: plantaardig alternatief voor yoghurt, drinks, desserten, ijs en veel meer. Proef het allemaal! Je doet jezelf én de planeet er een plezier mee.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
Dit jaar zit de Britse Queen Elizabeth (95) zeventig jaar op de troon. Haar feest in juni zal vier dagen duren, maar deze week start in het Verenigd Koninkrijk wel al de ‘Platinum Pudding Competition’. Deelnemende bakkers proberen een nieuw dessert te creëren voor The Queen, dat iedereen zal eten tijdens de festiviteiten. De winnaar wordt pas binnen enkele maanden bekendgemaakt, dus voor wie niet kan wachten zetten wij nu al drie favoriete recepten van de Queen op een rij. -
-
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed