Direct naar artikelinhoud
VoetbalUpdate

AA Gent ontslaat trainer Laszlo Bölöni amper 25 dagen na zijn aanstelling, Wim De Decker neemt voorlopig over

Laszlo Bölöni.Beeld BELGA

Laszlo out. Amper 25 dagen na zijn aanstelling heeft AA Gent Laszlo Bölöni alweer ontslagen. En dit aan de vooravond van de o zo belangrijke Europese match tegen Rapid Wien. T2 Wim De Decker neemt over. De club gaat voorlopig niet op zoek naar een nieuwe coach.

en

Bölöni coachte Gent bij drie competitieduels, op Antwerp (1-0 nederlaag), thuis tegen KV Mechelen (1-0 zege) en afgelopen vrijdag bij Eupen (2-1 nederlaag).

Van bij het begin van zijn aantreden in Gent waren er twijfels rond de persoon van Bölöni. De stijl van de Roemeen zou niet hebben gepast bij het spel van de Buffalo’s. De selectie was gebouwd rond het 4-4-2 systeem van Jess Thorup. Aanvaller Roman Yaremchuk haalde na de 1-0 zege tegen Mechelen op de persconferentie al zwaar uit naar Bölöni en zijn speelstijl. 

Lees ook

Drie weken geleden leek Gent voor een nieuwe start te gaan: Bölöni wil meteen zijn stempel drukken bij Gent

Miscast

“Een moeilijke beslissing: wij hebben afscheid genomen van onze trainer Laszlo Bölöni”, zei Gent-voorzitter Ivan De Witte op een persconferentie. “Dit is waarschijnlijk een miscast geweest waarvoor de verantwoordelijkheid bij de voorzitter en Michel (Louwagie) kan worden gelegd. En in hoofdzaak bij mij. Ik heb het verkeerd ingeschat en misschien hebben we een paar weken geleden te vlug beslist. Ik denk dat we de grootheid moeten hebben om dat te erkennen.”

“Om eerlijk te zijn: in mijn periode als voorzitter heb ik nog maar zelden zo’n tegenkanting gevoeld van de fans en ook van de spelers. De ‘match’ was er niet en dat is niet de verantwoordelijkheid van de coach.Dit was een slechte beslissing. Punt. Maar anderzijds denk ik dat we, Michel Louwagie en ik, in de voorbije twintig jaar ook wel al goeie beslissingen hebben genomen.”

Michel Louwagie, algemeen manager van de Buffalo’s, stak de hand ook in eigen boezem. “De voorzitter en ik werken al 21 jaar samen, in goeie en ik kwade dagen”, aldus Louwagie. “Af en toe neem je nu eenmaal een slechte beslissing. Dat gebeurt niet alleen hier. Bovendien wil ik ook niet dat er alleen geschoten wordt op de voorzitter. Dat zou gewoon ongepast zijn.” 

Wim De Decker wordt voorlopig hoofdcoach bij Gent.Beeld BELGA

De Decker neemt over

Wim De Decker, die assistent was, neemt de fakkel over. “Hij heeft veel eigenschappen om het goed te doen”, zei De Witte. “Hij krijgt nu een unieke kans om zich te bewijzen. Ik heb veel respect voor Wim. Hij is een jonge trainer en kent de spelersgroep. Peter Balette heeft beslist om Wim bij te staan en daar ben ik hem ook dankbaar voor.”

Ook Louwagie sprak even over de nieuwe hoofdcoach. “In het voetbal moet je je momentum soms nemen. Een jonge coach moet ooit zijn kans krijgen en die geven wij Wim nu. Ik schat hem hoog in en heb er vertrouwen in dat hij het goed zal doen. Hij zal ook kunnen rekenen op de ervaring van Peter (Balette, red.), waar we hem ook dankbaar voor zijn.”