Direct naar artikelinhoud
Klimaatverandering

Groot stuk arctisch ijs breekt af door ongewoon warme zomer en klimaatopwarming

Smeltend ijs.Beeld AFP

De Nioghalvfjerdsfjorden-gletsjer of de 79N, dat is een van de grootste overblijvende ijsgletsjers ter wereld, is opnieuw een stuk kleiner geworden. Door de erg warme zomer en de klimaatopwarming is een groot stuk ijs afgebrokkeld van de gletsjer.

In totaal zou een oppervlakte van 110 vierkante kilometer ijs afgebroken zijn van de Groenlandse 79N-gletsjer. Door de afgelopen warme zomer smolt een grote hoeveelheid ijs. Het smeltwater maakte de gletsjer al erg onstabiel. Daarnaast steeg ook de temperatuur van het zeewater sterk. Dat zorgde ervoor dat er barsten ontstonden in de 79N, waarna een grote ijsklomp afbrak.

De Groenlandse ijskap, de grootste ter wereld, is volgens wetenschappers zodanig aan het smelten dat er geen weg meer terug is. Zelfs als we er onmiddellijk in slagen de klimaatopwarming te stoppen – een zeer irrealistische doelstelling – zouden de gletsjers in Groenland blijven smelten. De opwarming van de Aarde heeft ertoe geleid dat tussen 1994 en 2017 zo’n 28.000 miljard ton ijs is gesmolten.

Onderzoekers maken zich dan ook grote zorgen over de afname van de hoeveelheid ijs op het aardoppervlak. Ze waarschuwen dat het zeeniveau eind deze eeuw een meter hoger zal zijn als de poolkappen en gletsjers aan dit tempo blijven smelten.

Greenpeace vraagt dringend actie

Ook Greenpeace is bezorgd over de situatie en vraagt wereldleiders om deze signalen niet langer te negeren. “We willen dat wereldleiders dit alarmsignaal goed horen”, klinkt het bij Laura Meller, expert oceanen bij Greenpace Nordic. “Zij moeten nu beleid voeren om de uitstoot drastisch in te perken en een netwerk van beschermde zeegebieden creëren dat minstens 30 procent van onze blauwe planeet beslaat. Dat is absoluut nodig om iets aan de klimaatnoodtoestand te doen.”