Direct naar artikelinhoud
Zeedieren

Orka’s rammen boten voor Portugese en Spaanse kust

Een orka met een kalfje.Beeld Getty Images

Voor de Portugese en Spaanse kust, van Galicië tot Gibraltar, voeren orka’s ‘georganiseerde’ aanvallen uit op zeilboten. Wetenschappers staan voor een raadsel.

De getuigenverklaringen zijn alarmerend. De laatste twee maanden verloren twee zeilboten delen van hun roer. Zeker één bemanningslid liep verwondingen op toen zijn boot werd geramd en meerdere boten liepen ernstige schade op.

De boosdoeners zijn orka’s, de zwart-wit gekleurde grootste leden van de familie van de dolfijnen. Orkamannetjes kunnen 8 meter lang worden en 10.000 kilo wegen. Ze zijn oersterk, intelligent en jagen in teamverband op onder meer zeeleeuwen en zeehonden.

De laatste aanval deed zich vrijdag voor bij Corunã voor de noordwestkust van Spanje. Een orka ramde een 11 meter lange boot onderweg naar Groot-Brittannië vijftien keer. “De boot raakte stuurloos en moest worden teruggesleept naar de haven in Spanje”, vertelde de eigenaar van Halcyon Yachts, Pete Green, aan de Britse krant The Guardian.

Op diezelfde dag werd ook gewaarschuwd voor groepen orka’s voor de kust van de Spaanse stad Vigo, waar zich onlangs twee incidenten met de dieren voordeden. Op 30 augustus meldde een Franse zeilboot aan de Spaanse kustwacht dat orka’s haar aanvielen. Kort daarna verloor het Spaanse jacht Mirfak een deel van zijn roer na een botsing met zwaardwalvissen.

Nieuwsgierig

Volgens biologen die een groep orka’s in de Straat van Gibraltar volgen, zijn het erg nieuwsgierige dieren. Daardoor volgen ze boten vaak van dichtbij en raken daarbij soms zelfs het roerblad aan. Maar dat doen ze normaal nooit met zoveel kracht en energie als bij de laatste voorvallen.

De Spaanse kunstwacht waarschuwt zeilschepen dat ze afstand tot de dieren moeten bewaren. Gezien de meldingen zal dat niet meevallen: de orka’s achtervolgen boten op een volgens wetenschappers “uiterst ongebruikelijke manier”. Waarom ze dat doen, is onduidelijk. Mogelijk heeft het te maken met stress bij orka’s die in hun bestaan als groep worden bedreigd.

Zeebioloog Ruth Esteban, die de orka’s bij Gibraltar intensief heeft bestudeerd, gaat ervan uit dat alle aanvallen van een en dezelfde groep orka’s komen. “De kans is klein dat twee groepen orka’s dit hoogst ongebruikelijke gedrag vertonen.”

De ervaringen van de aangevallen bemanningen liegen er niet om. Op 29 juli omsingelden bij Kaap Trafalgar negen orka’s de 14 meter lange boot van Victoria Morris. Ze ramden de romp ruim een uur lang. De dieren wisselden harde ‘fluitgeluiden’ met elkaar uit. “Het voelde als een georganiseerde aanval”, aldus Morris.

In hetzelfde gebied had de bemanning van een andere boot een week eerder een soortgelijke ervaring. Dat voorval duurde 50 minuten. De orka’s ramden de boot zo hard dat de schouder van de roerganger bijna uit de kom schoot, aldus de kapitein.