Direct naar artikelinhoud
VS

▶ Trump ontkent rol klimaatverandering bij bosbranden: ‘Het zal weer koeler worden, let maar op’

President Donald Trump bezoekt, voor het eerst tijdens zijn campagne, de door verwoestende bosbranden geteisterde staat Californië.Beeld EPA

‘Het zal weer koeler worden. Let maar op.’ Bij een bezoek aan Californië heeft president Donald Trump ontkend dat de zware bosbranden aan de Amerikaanse westkust iets met klimaatverandering te maken hebben. In gesprek met onder meer de brandweer trok Trump de wetenschappelijke verklaring voor de verwoestende natuurbranden openlijk in twijfel.

Bekijk hier de video:

Video wordt geladen...

Tijdens een ontmoeting met brandweerlieden en andere functionarissen in Californië toonde Donald Trump zich er maandag rotsvast van overtuigd dat de zware bosbranden niets met klimaatverandering te maken hebben: “Het zal weer koeler worden. Let maar op.” Gevraagd om de wetenschappelijke verklaringen voor de natuurramp niet te negeren, was het antwoord van de president eenvoudig: “Ik geloof niet dat de wetenschap het zelf weet.”

Sinds augustus woeden branden in 1,6 miljoen hectare land in de westelijke staten Californië, Oregon en Washington. Daarbij kwamen zeker 35 mensen om het leven. Duizenden woningen zijn verwoest.

Trump, die zich altijd al sceptisch heeft getoond over klimaatverandering en de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs heeft gehaald, wijt de bosbranden aan slecht beheer. “Andere landen hebben deze problemen namelijk niet”, zegt de president daarover. Onder meer Australië, Zuid-Europa en het Amazonewoud hebben echter te kampen met grote natuurbranden die door experten gelinkt worden aan de opwarming van het klimaat.

‘Klimaatbrandstichter’

Joe Biden, presidentskandidaat voor de Democraten, noemde Trump maandag een ‘klimaatbrandstichter’ (‘climate arsonist’). Biden kreeg eerder kritiek van de Republikeinen omdat hij het rampgebied aan de westkust van de VS nog niet bezocht. Op een bijeenkomst in zijn thuisstaat Delaware waarschuwde de Democraat voor nog meer ellende als Trump herverkozen zou worden: “Als we nog vier jaar ontkenning van klimaatverandering krijgen onder Trump, hoeveel buitenwijken zullen dan in de as worden gelegd door natuurbranden?”

Zo kwam het klimaat, althans voor één dag, op de voorgrond in de Amerikaanse kiescampagne. Hoewel het thema daar gewoonlijk wat in de schaduw blijft van onder meer de economie en gezondheidszorg, is het wel degelijk een belangrijke zorg bij voornamelijk het jongere kiespubliek. Vooral Joe Biden hoopt die groep in november massaal aan het stemmen te krijgen.