Minister Weyts zet stap richting Vlaams beleid rond hoogbegaafdheid

 ©  BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt voor het eerst middelen vrij om een beleid rond hoogbegaafdheid voor heel Vlaanderen vorm te geven. Er komt een open oproep naar scholen om praktijkvoorbeelden rond hoogbegaafdheid in kaart te brengen, verder te ontwikkelen en breder te verspreiden. Ook zoekt de minister een expertisecentrum dat de wetenschappelijke begeleiding van het project op zich kan nemen.

Blg
Bron: BELGA

Ongeveer 2 à 3 procent van de Vlamingen is hoogbegaafd. Een vaak gehoord probleem is dat hoogbegaafde jongeren op school te weinig uitdaging voelen en de juiste begeleiding en ondersteuning missen. Daardoor groeit het risico dat ze gaan onderpresteren.

Er zijn op het terrein verschillende initiatieven om hoogbegaafde jongeren beter op te vangen, maar tot nu ontbrak het aan een Vlaanderenbreed beleid dat zich laat voelen in het volledige onderwijslandschap. “Leerlingen met speciale noden hebben ondersteuning nodig op maat”, zegt minister Weyts. “Hoogbegaafde leerlingen zijn nog te veel een vergeten groep.”

Daarom maakt hij geld vrij voor een Vlaanderenbreed beleid voor zeer makkelijk lerende of hoogbegaafde leerlingen. Vlaanderen trekt voor de projectoproep 500.000 euro uit met een looptijd van 2 jaar. Daarvan wordt 440.000 euro voorzien voor de scholen uit het gewoon basisonderwijs en/of secundair onderwijs. De resterende 60.000 euro gaat naar de wetenschappelijke ondersteuning door het expertisecentrum. Er zal één expertisecentrum of samenwerkingsverband van expertisecentra aangeduid worden.

Scholen die al expertise hebben opgebouwd rond cognitief sterk functionerende leerlingen kunnen een projectvoorstel indienen. De geselecteerde scholen beschrijven in het eerste projectjaar hoe ze die leerlingen begeleiden en kijken met een kritisch bril naar domeinen waar er nog vooruitgang geboekt kan worden. Samen met de andere geselecteerde scholen werken ze voorstellen en concrete acties uit. In het tweede projectjaar zullen deze scholen andere scholen kunnen coachen, zodat ook die scholen hun netwerk voor hoogbegaafdheid binnen het zorgbeleid kunnen uitbouwen.

blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen