Viroloog Marc Van Ranst uiterst kritisch voor huidig coronabeleid: “Draagvlak is welbewust weggeveegd”

Viroloog Marc Van Ranst heeft zich op Twitter zeer kritisch uitgelaten over het huidige (of gebrek aan) coronabeleid. Het draagvlak voor de maatregelen is volgens hem ‘welbewust’ weggeveegd. “Dit is recept voor een ramp, hoog tijd voor actie verdorie!” Ook Marc Noppen, longarts en directeur van het UZ Brussel, vraagt zich af waarom niemand een duidelijke koers uitzet. “We horen de stuurlui en de scheepskok, maar van de kapitein is geen spoor.”

Arthur De Meyer, Eline VandeGehuchte

“Net op een moment in de epidemie dat moeilijke beslissingen zouden moeten genomen worden, zitten beleidsmakers muurvast in de we-zijn-het-beu-modus en hun we-moeten-leren-leven-met-het-virus-boodschap.” De tweets Van Ranst zijn vrij ondubbelzinnig. Volgens de viroloog is de situatie bijzonder ernstig. Zo heeft onder meer een “lawine aan open brieven (...) het draagvlak voor de corona-maatregelen welbewust weggeveegd”. Dit in combinatie met talmend beleid - te wijten aan zeer lange formatie - is een “recept voor een ramp”.

LEES OOK. We zijn de regels moe, maar het virus wakkert aan: waarom experts dríngend weer een Nationale Veiligheidsraad willen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen duidelijke koers

Ook Marc Noppen, longarts en directeur van het UZ Brussel, is niet te spreken over het gebrek aan een coronabeleid. “In het begin van de epidemie, tijdens de eerste piekcrisis, was het doel relatief eenvoudig: toestanden zoals in Italië vermijden en inzetten op onze zorgcapaciteit. Dat was een duidelijk streven en iedereen aligneerde zich daaraan”, zegt hij. “Nu zitten we in een soort postkritische fase, het acute lijkt voorbij maar het virus is zeker niet weg. Het duidelijke doel is wél weg.”

Volgens Noppen is het net in deze periode cruciaal om een duidelijke koers uit te zetten. “Dat moet door één krachtige stem gebeuren. Niet de ene dag door de stuurlui en de andere door de scheepskok, maar wel door de kapitein”, zegt hij. “In Canada heeft Trudeau in 120 dagen 85 keer de bevolking toegesproken in toespraken op de televisie. Bij ons hoor je heel veel verschillende stemmen, net omdat er vanuit het beleid veel onduidelijkheid is, en dat zorgt voor verwarring en onverschilligheid bij de bevolking.” Omdat ook het griepseizoen eraan komt, moet er snel ingegrepen wordt, benadrukt Noppen. “Ook daar zal straks steeds meer verwarring over bestaan, het is aan het beleid om de bevolking daarover te informeren.”

“En dan doet de epidemie wat epidemieën meestal doen wanneer ze een kans krijgen: de epidemie explodeert en de curve gaat pijlsnel omhoog”, besluit van Ranst op Twitter. De cijfers liegen er niet om. Afgelopen vrijdag werden op één dag tijd meer dan 1.000 besmettingen bevestigd. Het zevendaags gemiddelde is gestegen naar 746,3. Dat is een stijging met liefst 51 procent tegenover de week voordien. Dit alles bij elkaar noemt Van Ranst “een recept voor een ramp” en “hoog tijd voor actie verdorie!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen