R-waarde per provincie: alle provincies blijven boven 1, West-Vlaanderen koploper

 ©  Getty Images

In alle Belgische provincies en ook in Brussel ligt de R-waarde opnieuw op 1. Dat betekent dat een besmet persoon daar gemiddeld meer dan één persoon besmet. West-Vlaanderen is met 1,493 de koploper en ligt daarmee ook boven het nationaal gemiddelde van 1,346.

cevt

Op dit moment bevindt ook de mediane schatting van de nationale R-waarde zich met 1,346 boven 1. Dat betekent dat een besmet persoon in ons land gemiddeld ongeveer anderhalve persoon besmet. Op nationaal niveau groeit de epidemie in ons land dus opnieuw. De nationale R-waarde wordt berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames.

Als er gekeken wordt naar de provinciale R-waarde, die berekend wordt op basis van het aantal nieuwe gevallen dat door laboratoriumtests wordt gediagnosticeerd, zijn er wel regionale verschillen zichtbaar, al bevinden alle provincies en ook Brussel zich boven 1. Zo ligt de mediane schatting van het getal in onder meer Brussel (1,137) en Vlaams-Brabant (1,220) onder de nationale R-waarde.

Tabel: Sciensano

Besmettingen per 100.000: Brussel al weken op kop

Als er echter naar het aantal geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners per 14 dagen gekeken wordt, blijven Brussel (172,5) en Antwerpen (97,7) koplopers. Antwerpen stijgt ook het snelst. Voordien deelde Sciensano het aantal besmettingen per 100.000 wel per week.

In alle provincies stijgt het aantal besmettingen ten opzichte van vorige week, vooral in Antwerpen, Brussel, Oost-Vlaanderen (59,9) en Luik (70,6).

Tabel Sciensano