Direct naar artikelinhoud
Moria

België is van plan om 12 minderjarigen uit het afgebrande kamp Moria op te vangen

België is van plan om 12 minderjarigen uit het afgebrande kamp Moria op te vangen
Beeld AFP

België is van plan om 12 niet-begeleide minderjarigen uit het afgebrande kamp Moria op te vangen. Dat bevestigt het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Door de brand in het kamp zijn meer dan 12.000 migranten dakloos.

“Ons land zal op Europees niveau voorstellen om twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen.” Dat zegt Florent Baudeweyns, de woordvoerder van bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld). “Deze opvang zal wel op initiatief van de Grieken moeten gebeuren. Dat betekent dat onder andere de selectie van de minderjarigen in overleg met hen zal verlopen.”

Vorige week verwoestte een brand het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Daardoor zwerven nu meer dan 12.000 mannen, vrouwen en kinderen rond op straat. Het drama lokte internationaal felle reacties uit. Zo kwam er een initiatief van Duitsland en Frankrijk om vierhonderd niet-begeleide minderjarigen in de Europese Unie op te vangen. Daarbovenop wil Duits bondskanselier Angela Merkel 1.500 migranten in Duitsland opvangen.

Onze regering liet tot nu toe verstaan dat ons land zou meewerken aan het Europese initiatief. Maar hoeveel vluchtelingen ons land precies wil opvangen, was tot nu toe onbekend. Het aantal van 12 komt overeen met drie procent van de 400 minderjarigen die de EU wil opvangen. Volgens de regering is dat een billijke bijdrage in functie van wat we nu al doen, en wat de beschikbare capaciteit is. “Intussen blijven we aandringen op een structurele Europese oplossing”, zegt Baudeweyns. 

Het kabinet-De Block voegt er inmiddels aan toe dat er later eventueel bijkomende inspanningen zullen volgen. Wanneer die er zouden komen en hoe groot die zouden zijn, kan het kabinet voorlopig niet specifiëren.

Wanneer de 12 minderjarigen in België terecht zullen komen, staat nog niet vast. De bedoeling is dat ze worden opgevangen in een observatie- en oriëntatiecentrum, van waaruit ze verder doorstromen naar specifieke opvangplaatsen.