Smelten UBS en Credit Suisse samen tot Zwitserse superbank met 1.700 miljard euro aan activa?

Wat is de overtreffende trap van megabank? De vraag werpt zich op na de berichten over fusiegesprekken tussen twee titanen uit de Zwitserse bankwereld, UBS en Credit Suisse.

De Zwitserse blog Inside Paradeplatz maakte maandag als eerste melding van de toenadering tussen de twee Zwitserse banken, die geen commentaar geven. UBS-voorzitter Axel Weber zou de drijvende kracht zijn achter het project, dat de naam Signal kreeg.

Volgens de blog zit er vaart achter de fusieplannen, die mogelijk al begin 2021 aangekondigd worden. De Zwitserse regering én de toezichthouders zouden al op de hoogte zijn van de plannen, meldt Inside Paradeplatz nog. De zakenkrant Financial Times meldt dat UBS externe consultants heeft gevraagd de scenario’s te analyseren.

Ruim twee keer Zwitserse economie

UBS (omgerekend 966 miljard euro aan activa) en Credit Suisse (724 miljard) zijn vandaag al megabanken. Samen zijn ze goed voor 1.600 miljard euro aan activa, of ruim twee keer het bruto binnenlands product van Zwitserland. UBS telt 70.000 werknemers (waarvan 20.000 in Zwitserland), Credit Suisse 50.000 (waarvan 15.000 in Zwitserland).

Volgens kenners is een samensmelting nog zo’n gek idee niet als je het op wereldschaal bekijkt. Een fusiebank zou qua grootte-orde kunnen concurreren met de Brits-Hongkongse reus HSBC, het Franse BNP Paribas of de grote Amerikaanse banken.

Maar rijzen er wel uitdagingen op het Zwitserse niveau:

  • Is een bank die ruim twee keer groter is dan de Zwitserse economie niet ’too big to fail’?
  • Gaan de concurrentiewaakhonden de combinatie niet te dominant vinden?
  • En er is de vrees voor een sociaal bloedbad. Een fusie zou naar schatting 15.000 jobs overbodig kunnen maken, waarvan minstens 5.000 in Zwitserland.

Quid Hamers?

Als het tot een fusie komt, wordt het ook interessant welke rol Ralph Hamers zal krijgen. De Nederlander ruilde het CEO-schap bij ING in voor dat UBS. Maar als UBS en Credit Suisse samengaan, zou Weber voorzitter worden en de CEO dan eerder uit het kamp van Credit Suisse komen.

Bovendien ligt het bij zo’n ingrijpend project voor de Zwitserse banksector meer voor de hand dat een Zwitser zoals Thomas Gottstein, de huidige CEO van Credit Suisse, het operationele commando krijgt.

Meer