Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Leden van Siciliaanse maffia gearresteerd bij invallen in Bilzen, Luik en La Louvière

Beeld ter illustratie.Beeld Shutterstock

Bij een inval in Bilzen zou afgelopen nacht een lid van de Siciliaanse maffia gearresteerd zijn. Ook in Luik en La Louvière waren er invallen en zijn twee mannen aangehouden. Op hetzelfde moment werden op Sicilië ook vijf mannen opgepakt door de Italiaanse politie. Ze worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij een reeks moordaanslagen.

De arrestaties in ons land en op Sicilië hebben te maken met een oorlog tussen twee maffiaclans die in september 2016 uitbarstte in de Luikse wijk Outremeuse. Twee mannen die er voor een huis stonden te praten, werden vanuit een voorbijrijdende wagen onder vuur genomen. Een van hen maakte deel uit van de Di Stefano-maffiaclan, die een vete uitvecht met de Bellavia-clan. 

Die aanslag vormde het startpunt van een hele reeks afrekeningen, waarbij verschillende doden vielen en anderen op miraculeuze wijze overleefden. De Luikse bakker Carmelo Nicotra (40) overleefde bijvoorbeeld op Sicilië een aanslag waarbij vanuit een kalasjnikov minstens 30 kogels werden afgevuurd.

Kalasjnikov

In het kader van hetzelfde onderzoek vond de Italiaanse politie enkele maanden geleden een cruciaal bewijsstuk terug. Het ging om een kalasjnikov die op het platteland in Sicilië verstopt was onder de grond. 

Afgelopen nacht werden in totaal acht mannen aangehouden in de zaak. De leden van beide maffiaclans zouden zich onder meer bezighouden met drugshandel.