Deloitte: ‘Winkels zullen tijdens kerstperiode vooral op rijken moeten rekenen’

De kerstverkoop zal dit jaar 1 tot 1,5 hoger liggen dan vorig jaar, voorspelt de consultant Deloitte. Hoe hoog juist, dat zal vooral afhangen van wat mensen met een hoger inkomen willen uitgeven.

Deloitte voorziet twee scenario’s voor de komende kerstperiode. In de eerste voorspelling blijft de verkoop gelijk of groeit hij maximaal 1 procent omdat consumenten – en dan vooral wie een lager inkomen heeft – zich zorgen maken over hun financiën of gezondheid en dus minder de winkelstraten zullen bezoeken. Daarnaast gaat een groter deel van hun geld misschien naar levensnoodzakelijke dingen in plaats van cadeautjes.

Maar er zou een grotere verkoopsstijging van 2,5 tot 3,5 procent kunnen zijn als rijkere consumenten meer vertrouwen krijgen de komende weken. De dalende werkloosheid, meer overheidsstimulansen en een vaccin kunnen daartoe bijdragen. Het geld dat die ‘rijken’ niet kunnen uitgeven aan vakanties of concerten door restricties, zullen ze dan aan kerstcadeautjes geven, concludeert het rapport.

‘Hoewel de hoge werkloosheid en economische onzekerheid sowieso zullen wegen op de verkoop rond kerst en nieuw, zal het gebrek aan uitgaven voor reizen en restaurantbezoeken ze toch wat hoger duwen’, zegt Daniel Bachmann van Deloitte aan de zakenzender CNBC.

Online verkoop

Deloitte verwacht wel dat het grootste deel zich dit jaar online zal afspelen. De e-commerce zal deze kerst met 25 tot 35 procent groeien, denkt de consultant, wat tot 200 miljard dollar zou kunnen opleveren.

Dat is geen nieuwe vaststelling. Vorige week bleek nog uit een grootschalig onderzoek van de socialenetwerksite Facebook dat 80 procent van de mensen tussen 40 en 80 jaar ondertussen ook de weg naar de internetverkoop heeft gevonden, vooral gedreven door de coronapandemie die winkels drie maanden lang gesloten hield.

Ook een opmerkelijke vaststelling uit datzelfde onderzoek: we zullen dit jaar misschien minder cadeaus voor anderen kopen, maar onszelf verwennen we al wat makkelijker. Webwinkels zagen de verkoop van schoonheidsproducten tot 300 procent verhogen tijdens de lockdown.

Meer