Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Marc Van Ranst kritisch over huidig coronabeleid: ‘Dit is een recept voor een ramp’

Marc Van Ranst.Beeld Johan Jacobs

‘Net nu er moeilijke beslissingen moeten worden genomen, zitten beleidsmakers muurvast in de we-zijn-het-beu-modus.’ Viroloog Marc Van Ranst heeft zich via Twitter bijzonder kritisch uitgelaten over het coronabeleid. Volgens Van Ranst werd het draagvlak voor de maatregelen bewust weggeveegd, met een exploderende curve als gevolg. ‘Hoog tijd voor actie.’

“Een paar weken geleden werden de virologen uit het adviesorgaan gezet, en vervangen door mensen die de maatregelen wel zouden versoepelen”, schrijft Van Ranst op Twitter. “Op dat moment kunnen de virologen enkel waarschuwen dat dit een gevaarlijke strategie is.”

De nieuwe adviesraad Celeval toont de ambitie om met de grove borstel door de coronaregels te gaan. Ook de communicatie moet volgens de experts opnieuw scherper. “We hebben een reset nodig”, zegt infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen). “Welke regels hebben we echt nodig? En welke zijn minder belangrijk?” Het idee is dat de terugkeer naar de essentie de duidelijkheid van de maatregelen zal verhogen en daarmee ook het draagvlak bij de bevolking.

Van Ranst hekelt de boodschap van beleidsmakers dat we “met het coronavirus moeten leren leven” en dus de maatregelen moeten versoepelen om de situatie te kunnen volhouden. “Een lawine aan open brieven noemde de coronamaatregelen onnodig, overbodig, en ‘erger dan de kwaal’. In hun open brieven werden de experten afgemaakt. Het netto resultaat: het draagvlak voor de corona-maatregelen is welbewust weggeveegd. En dan doet de epidemie wat epidemieën meestal doen wanneer ze een kans krijgen: de epidemie explodeert en de curve gaat pijlsnel omhoog.”

De viroloog waarschuwt voor de combinatie van een stijgende curve en een ‘versoepelings-mindset’ bij beleidsmakers, adviesorgaan en bevolking. Voeg daar nog de aanslepende regeringsvorming aan toe en je hebt “een recept voor een ramp”, vreest Van Ranst. “Hoog tijd voor actie, verdorie!”

Twitter bericht wordt geladen...