Direct naar artikelinhoud
Euthanasieproces

Euthanasieproces krijgt vervolg: huisarts Joris Van Hove moet opnieuw voor rechter komen

Euthanasieproces krijgt vervolg: huisarts Joris Van Hove moet opnieuw voor rechter komen
Beeld BELGA

Er komt een nieuw proces tegen Joris Van Hove, de arts die de euthanasie heeft uitgevoerd bij Tine Nys. Dat heeft het Hof van Cassatie beslist.

en

Van Hove werd begin dit jaar nog vrijgesproken bij een assisenproces. De familie van Nys was het niet eens met die beslissing en stapte naar het Hof van Cassatie. Dat oordeelt nu dat de vrijspraak van de arts onvoldoende gemotiveerd werd.

Het Hof van Cassatie struikelt over het feit dat Van Hove werd vrijgesproken bij redelijke twijfel, maar dat in het arrest niet echt wordt verduidelijkt wat daarmee precies wordt bedoeld.

Tine Nys kreeg in 2010 euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. Een half jaar na haar overlijden dienden haar zussen een klacht in. Volgens hen werd de euthanasiewet uit 2002 niet nageleefd. Dat vond ook het parket, dat drie dokters voor het hof van assisen sleepte. Begin januari van dit jaar startte in Gent een ongezien proces waarbij de artsen levenslang riskeerden wegens gifmoord. De eerste was dokter Joris Van Hove (59), die de euthanasie uitvoerde. 

De andere twee artsen laat Cassatie ongemoeid. Op het assisenproces was het al duidelijk dat de jury Lieve Thienpont vrijsprak omdat ze als psychiater correct advies had gegeven. Frank De Greef spraken ze vrij omdat hij eigenlijk nooit had beseft dat een briefje dat hij schreef gebruikt zou worden in het euthanasiedossier van Tine Nys. 

Wat voorafging

Drie artsen werden beschuldigd van moord omdat ze te onachtzaam te werk zouden zijn gegaan bij het toedienen van euthanasie aan de Sint-Niklase Tine Nys (38) op 27 april 2010.

Enkele weken voor haar euthanasie, die ze voor alle duidelijkheid zelf wilde, kreeg Nys boven op eerdere diagnoses te horen dat ze autistisch was. Volgens haar familie ging het om een amateuristisch uitgevoerde euthanasie en hadden haar artsen de mogelijkheid voor een nieuwe therapie moeten aangrijpen in plaats van haar leven te doen eindigen.

Het openbaar ministerie stelde dat de drie dokters zich schuldig maakten aan vergiftiging, waardoor ze in theorie tot levenslange opsluiting riskeerden. Het was de eerste keer dat artsen zich daarvoor moesten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

Alle drie de dokters werden vrijgesproken.