Direct naar artikelinhoud
Video

▶ Cijfers stijgen ‘zorgwekkend’, meldt premier Wilmès: ‘We moeten het nú doen’

Premier Wilmès.Beeld Thomas Nolf

De coronacurve stijgt ‘zorgwekkend’ in ons land, meldt Sophie Wilmès. De premier roept in een videoboodschap de bevolking op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de coronaregels te blijven volgen.

Bekijk hier de videoboodschap van de premier:

Video wordt geladen...

“De laatste cijfers over de gezondheidssituatie zijn zorgwekkend. Ze moeten serieus genomen worden”, begint de premier haar oproep. “Het aantal besmettingen neemt sterk toe in alle leeftijdscategorieën. ook het aantal hospitalisaties zit in de lift”, gaat Wilmès verder. “We wisten dat als mensen zouden terugkeren uit vakantie en weer aan het werk zouden gaan, en bepaalde activiteiten zouden hervatten, het virus weer méér zou circuleren. dat zien we overal in Europa.”

“We zijn nu al verschillende maanden samen aan het strijden tegen het virus. Er zijn moeilijkheden geweest, maar ook successen. in hartje zomer zijn we erin geslaagd de heropflakkering te vertragen dankzij de maatregelen, maar vooral doordat de overgrote meerderheid van ons zich aan de regels hield. Daardoor zijn we erin geslaagd de situatie onder controle te houden. andere landen hebben onze aanpak als voorbeeld genomen.”

Wilmes zegt ook dat ze mentale vermoeidheid bij de bevolking begrijpt. “De onzekerheid is demotiverend. De veelheid aan tegenstrijdige berichten is dat nog meer.” “Ieder van ons kan een deel van de oplossing zijn”, aldus Wilmès, die nog eens op de basiscoronaregels wijst. “Het is fundamenteel om onze nauwe contacten te blijven beperken en geen activiteiten te doen die in strijd zijn met de regels. We moeten het nú doen, en niet wachten tot het te laat is”.