Direct naar artikelinhoud
Vergiftiging Navalny

Navalny deelt foto vanop ziekbed: ‘Ik heb gisteren hele dag zelfstandig geademd’

Navalny deelt foto vanop ziekbed: ‘Ik heb gisteren hele dag zelfstandig geademd’
Beeld RV

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) heeft voor het eerst een foto gedeeld vanop zijn ziekbed in het hospitaal in Berlijn waar hij behandeld wordt. “Hallo, dit is Navalny. Ik mis je”, klinkt het op Instagram. “Ik kan nog altijd nauwelijks iets, maar gisteren kon ik wel de hele dag zelfstandig ademen.”

Navalny werd op 20 augustus onwel tijdens een vlucht van Siberië naar Moskou. Volgens berichten zou de thee die hij voor de vlucht had gedronken, vergiftigd zijn. Hij werd bewusteloos naar een ziekenhuis gebracht en later op vraag van zijn familie naar Duitsland gevlogen. 

Voor Duitsland staat intussen vast dat Navalny is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Ook laboratoria in Zweden en Frankrijk hebben dat vastgesteld. Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben. 

Kunstmatige coma

De oppositieleider werd in een kunstmatige coma gehouden en beademd na het incident. Pas een week geleden ontwaakte hij daaruit. Maandag klonk het in het ziekenhuis dat hij al voor korte periodes uit zijn bed kon komen. De foto die dinsdagmiddag gepost werd op het Instagram-account van Navalny - dat 1,7 miljoen volgers heeft - moet bewijzen dat hij echt aan de beterhand is. 

“Ik kan nog steeds nauwelijks iets, maar gisteren kon ik wel de hele dag zelfstandig ademen”, staat erbij te lezen. “Ik heb geen hulp van buitenaf gebruikt, zelfs niet de eenvoudigste klep in mijn keel. Ik vond het erg leuk. Ademen is een verbazingwekkend, door velen onderschat proces.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@navalny) op

Terug naar Rusland

De Russische opposant zal terugkeren naar Rusland, zo zegt zijn woordvoerder nog. 

“De hele ochtend hebben journalisten me aangeschreven en gevraagd of het klopt dat Aleksej van plan is terug te keren naar Rusland”, aldus woordvoerster Kira Jarmysj op Twitter. “Het komt me vreemd over dat iemand het tegendeel zou denken. Eens te meer bevestig ik aan iedereen: andere opties zijn nooit overwogen.”