Direct naar artikelinhoud
InterviewJeff Goldblum

De wereld volgens Jeff Goldblum: ‘Wil je dat ik je tatoeëer? Want dat kunnen we regelen, hè!’

Jeff Goldblum onderzoekt allerlei alledaagse fenomenen. Zoals dure sneakers en roomijssmaken.Beeld NGC

Hoeveel roomijssmaken zouden er bestaan? Waarom zijn sneakers zo duur? In The World According to Jeff Goldblum gaat, wie anders, Jeff Goldblum op zoek naar het verhaal achter alledaagse fenomenen. Van zwembaden tot jeans. De Morgen had een gesprek met de meest enthousiaste presentator ooit: ‘Wil je dat ik je tatoeëer? Want dat kunnen we regelen, hè!’

en

Wanneer u door al die verschillende leefwerelden dwaalt, doet u dat als jezelf, of speelt u een rol, de nieuwsgierige versie van Jeff Goldblum?

Jeff Goldblum: (lacht) “Ik snap waarom je dat vraagt, maar mijn enthousiasme en verbazing zijn oprecht. Ik probeer altijd authentiek te zijn en in deze functie wordt een bepaalde kant van mij geprikkeld. De kant van onderzoeker. Ik hou van goede gesprekken met interessante mensen die me dingen kunnen bijleren. Voor de show mocht ik spreken met astronauten en legerofficiers en andere experts die ik normaal niet zou spreken. Ik heb een waterballet geleerd met hoogbejaarde dames. Ik heb Ben en Jerry ontmoet. De échte! Ik was oprecht star struck. Ik heb daar ook voor het eerst de roomijssmaken Chubby Hubby en Cherry Garcia geproefd, smaken die jullie allemaal waarschijnlijk al kennen, maar voor mij was het nieuw. Je ziet me on camera voor het eerst kennismaken met die sensatie. Dat is niet gespeeld.”

Waarom zijn sneakers zo duur? Jeff Goldblum zoekt het uit in ‘The World According to Jeff Goldblum’.Beeld National Geographic

Hoe verloopt uw research dan, als u die authentieke verbazing in stand wil houden? 

“Ik heb het geluk samen te werken met een fantastisch team van National Geographic (die de show ontwikkelden, KS), the cream of the crop. Zij duiken diep in het onderwerp en leggen de interviews vast, maar voor de rest is het echt gewoon Jeff Goldblum die nietsvermoedend in het thema wordt gedropt. Daarom heet het programma ook The World According to Jeff Goldblum. Ik ga niet op voorhand elk onderwerp volledig uitpluizen om je er dan in droge documentairestijl alles over te vertellen. Zo is het niet. Ik ontmoet ook geen interviewees of bezoek geen plekken op voorhand zonder camera. Ik laat mensen die een connectie hebben met het thema hun zegje doen en de kijker en ik gaan samen op ontdekking, dat is het hele idee.”

In het eerste seizoen duikt u onder meer in de wereld van barbecue, juwelen en gaming. Komt u zelf met die onderwerpen op de proppen? 

“Het is groepswerk, we gooien allemaal wat dingen op tafel en we bekijken wat ons het meeste prikkelt. Mensen mogen trouwens ook altijd suggesties geven. We’d love that!”

Een aflevering gaat over tatoeages. Hoe was het om mensen met uw beeltenis op hun lijf te ontmoeten?

“Hah! Misschien even wat achtergrondinfo: er is een tattooshop in Pittsburgh, mijn hometown, waar ze jaarlijks een Jeff Goldblum Tattoo Day hebben. Mensen kunnen er dan een tatoeage van mij laten plaatsen. Blijkbaar is dat een ding. Ik had al wel wat van die tatoeages gezien. Soms komen mensen na een van mijn jazzoptredens op me af om die tattoos te tonen. Dat is altijd heel verrassend en flatterend en… welja, nutty ook wel. Ik kende het fenomeen al, maar ik had zelf nog nooit iemand getatoeëerd en dat heb ik in de show wel mogen doen. Een tatoeage van mijn hand op iemand zien voelde vreemder dan een tatoeage van mezelf op iemand zien, als je begrijpt wat ik bedoel. Maar ja, ik kan dat dus nu. Wil je toevallig dat ik jou een tatoeage geef? Want dat kunnen we regelen, hè. Let’s meet up. (lacht)

Verlaat u toevallig Amerika voor de opnames van het tweede seizoen?

“Zonder al te veel weg te geven: we zijn momenteel aan het spelen met een plan om ergens in Europa – ik zeg niet waar – een episode op te nemen. Dat wordt sowieso een ongelofelijk interessante aflevering, waarbij ik in contact zou komen met enkele van de slimste, meest vooruitstrevende wetenschappers ter wereld, die zich bezighouden met de meest belangrijke poëtische vragen des levens. Maar meer mag ik echt niet zeggen.”

De wereld volgens Jeff Goldblum: ‘Wil je dat ik je tatoeëer? Want dat kunnen we regelen, hè!’
Beeld NGC

We weten in ieder geval dat u België weet liggen. U hebt kleding van Dries Van Noten in uw kast hangen… 

(onderbreekt) “Wacht eens even… Dries Van Noten is van België? Ik hou van zijn werk. Ik heb onlangs een episode van The World According to Jeff Goldblum opgenomen waarin ik de hele tijd een hemd van hem draag. Het is fantastisch!”

Waarover gaat die aflevering?

“Ik zal alvast verklappen dat het onderwerp ‘vuurwerk’ erin behandeld wordt. Zoals altijd gaan we daar redelijk ver in, op een gegeven moment hebben we het ook over astronomie en praten we met sterrenkijkers en astronauten. Dat shirt van Dries is veelkleurig en is bedrukt met tekeningen van euhm… electric things and shooting things en een heel verrassende achterkant. Het is heel goed gemaakt, wens hem proficiat.”

Doen we. Als The World According to Jeff Goldblum een lied was, welk lied zou het dan zijn?

“Oh my gosh, goede vraag. Het eerste dat in mijn hoofd komt… (zingt Josh Grobans ‘Pure Imagination’) Come with me and you’ll see in a world of pure imagination…  Dat is het. Of nee, wacht! Mag ik nog veranderen? Er is een oud nummer en dat heet ‘Teach Me Tonight’ van Blossom Dearie… (begint weer te zingen) ‘Did you say I’ve got a lot to learn? Well don’t think I’m trying not to learn, since this is the perfect spot to learn.”

The World According to Jeff Goldblum, seizoen 1 is nu te zien op Disney+