Direct naar artikelinhoud
InterviewMarnix Beyen

Professoren roepen op tot herverdeling (en tasten meteen zelf in de buidel)

Marnix Beyen.Beeld rv

Hoogleraar Marnix Beyen (UAntwerpen) roept samen met een groep professoren op tot sociale herverdeling. En daarbij tasten ze ook zelf in de buidel. ‘Wij willen tonen dat we bereid zijn een bijdrage te leveren.’

Jullie actie heet ‘1.000 x 1.000’. Waar gaat dat over?

“Het betekent dat we 1.000 collega-professoren zoeken die elk 1.000 euro storten aan een reeks projecten die sociale ongelijkheid proberen te verkleinen. Professoren hebben nu eenmaal een comfortabel en stabiel inkomen dat tijdens deze covidcrisis niet bedreigd is – en vaak hebben we zelfs minder uitgegeven door de lockdown. Daartegenover staan grote groepen mensen die hun inkomen enorm hebben zien dalen. Dat contrast heeft bestaande ongelijkheden nog verder uitgediept. Digitale ongelijkheden bijvoorbeeld, of ongelijkheden in ruimte: in de dichtbevolkte wijken in de steden woonden kansarme gezinnen met velen in een klein appartement. Dan is de coronacrisis veel zwaarder om te dragen dan in een huis met een tuin.”

De actie is een manier om dat op de agenda te zetten?

“Het is ons niet in de eerste plaats te doen om liefdadigheid. We doen bovenal een oproep om de covidcrisis te bekijken door de bril van de sociale ongelijkheid en ook met die bril naar oplossingen te zoeken. Het is een oproep aan overheden om te streven naar een sociale herverdeling van middelen en lasten, en een rechtvaardige fiscaliteit. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Die 1.000 euro is een signaal om te tonen dat wij daarbij niet zomaar aan de zijlijn willen staan, maar dat wij effectief bereid zijn om een bijdrage te leveren.”

Waar moet het geld naartoe gaan?

“Het gaat om een eenmalige gift, maar de bedoeling is dat die wel structureel tot een oplossing kan bijdragen. Omdat de initiatiefnemers allemaal in het hoger onderwijs tewerkgesteld zijn, hebben we drie projecten van de Koning Boudewijnstichting geselecteerd die een concrete bijdrage leveren om de drempels voor het hoger onderwijs te verlagen. Voor heel veel mensen zijn die drempels echt hoog en ook structureel ingebouwd. Kansarmoede manifesteert zich al op heel jonge leeftijd. We steunen daarom projecten die die drempels willen wegwerken op verschillende leeftijden. Het Kinderarmoedefonds bijvoorbeeld, voor jonge kinderen. Of Boost For Talent, een coachingprogramma voor tieners uit arme gezinnen.”

Hoe staat het met de actie?

“We hebben eigenlijk onmiddellijk een grote respons gehad. 24 uur na de lancering zaten we al aan 400 handtekeningen, vandaag staan we op 570. Het zou natuurlijk fijn zijn dat we de 1.000 halen. We weten niet hoeveel van die mensen ook effectief 1000 euro gestort hebben – de stortingen zijn nu eenmaal anoniem. Toch denk ik dat het vrij uniek is dat zoveel mensen uit de academische wereld zich achter dit signaal scharen. We krijgen steun van de rectoren van de vijf Vlaamse universiteiten, van een aantal virologen die we vaak in beeld krijgen en ook van een aantal specialisten op vlak van sociaal beleid en armoedebestrijding, zoals Frank Vandenbroucke. Er is duidelijkheid een grote bereidheid om dit te steunen. Wat dat betreft, kunnen we nu al tevreden zijn.”

Meer info over de actie is te vinden op www.1000x1000.be.